На територији Градске општине Костолац, током 2018. године, радило се на изграњи нове и одржавању постојеће инфраструктуре, уређењу јавних и зелених површина, решавању питања заштите и очувања животне средине, са акцентом на уређењу депонија и отварању дугогодишњег питања пепелишта.

Осим капиталних инвестиција, посебно значајно за даљи напредак костолачке Градске општине је три деценије ишчекивани пренос власништва над спортским објектима од стране Електропривреде Србије, што омогућује да се улаже у развој тих објеката и локација.

Ускоро стара година биће упамћена и по умножавању културних садржаја и развоју спорта, посебно међу најмлађима.

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски указује на то да је за реализацију плана развоја Градске општине Костолац важна добра сарадња са локалном самоуправом града Пожаревца, која је током 2018. године издвојила велика средства из буџета за финансирање Костолца. Додаје и да је Костолац географски мали, али са становишта доприноса енергетском систему Србије врло велики, тако да и Градска општина мора да прати динамику развоја којом напредују термоелектране и копови.

КАПИТАЛНА УЛАГАЊА

Током 2018. године, из буџета града Пожаревца, кроз капиталне инвестиције, у путну инфраструктуру је уложено 43 милиона динара.

Председник Крстаноски подсећа да је урађено поплочавање тротоара у Улици Боже Димитријевића, са леве старне улице, потом, рехабилитација десна стране тротоара  у Карађорђевој улици, асфалтирање Улице Десанке Максимовић на Каналу, асфалтирање улица 15. октобар и Партизанске у Кленовнику, затим, Улице М. Обилића у Острову, као и Улице Радисава Божића у Петки. Такође је завршена санација терена услед појаве клизишта потпорног зида на Каналу.

Од реализованих пројеката издвајамо изградњу фекалне канализације у  Првомајској улици и капитално уређење зграде Градске општине. У Петки су у току радови на балансирању и финалном мерењу хидрауличног система даљинског грејања.

Завршена је јавна набавка за топлификациону мрежу и прикључне топловоде на локацији круга градске пијаце у Костолцу, тако да се очекује почетак радова. Према плану је расписана јавна набавка за пројекат реконструкције и адаптације топлификационе мреже у Кобаловој улици у Старом Костолцу, као и јавна набавка за пројекат изградње топлификационе мреже у костолачкој Базенској улици.

Такође је расписана јавна набавка за замену, реконструкцију и формирање новог дрвореда на подручју Градске општине Костолац, као и реконструкцију дрвореда и уређење зелене површине у централном парку у Костолцу. Међутим, након одлуке о додели уговора, поднет је захтев за заштиту права понуђача и поступак је тренутно у Републичкој комисији за заштиту права.

ПРЕНОС ИМОВИНЕ

            После тридесет година, при крају 2018. године, спортски објекти на територији Градске општине Костолац, хала, плажа и стадион, дати су на управљање локалној самоуправи преносом имовине од стране Електропривреде Србије. Реч је о објектима који су припадили ЕПС-у, а нису у финкцији обављања делатности Огранка „ТЕ-КО Костолац“, наводи председник ГО Костолац Серџо Крстаноски, и додаје:

– Сада су ти спортски објекти у својини Републике Србије, док је Град Пожаревац носилац права коришћења. Отуда су на седници Скупштине града Пожаревца, одржаној 7. децембра, ти објекти дати на управљање Културно – спортском центру „Костолац“. Конкретно, ту спадају Спортска хала од 1.867 квадрата, Дом омладине са Музичком школом, зграда стадиона са пратећим објектима, 2 стадиона површине 4 хектара и 86 ари, као и плажа са хангаром и пратећим објектима, површине 3 хектара и 46 ари.

– На нама је да од почетка Нове године кренемо са одржавањем, уређењем и комплетном организацијом рада у њима. Одмах по преузимању, пописали смо све објекте, бројила, водомере и утврдили у каквом су стању објекти. Директорка Културно – спортског центра „Костолац“ Јелена Шаманц и руководилац финансијске службе Градске општине Костолац Зденка Радосављевић, урадиле су финансијски пресек одржавања свих ових објеката на годишњем нивоу. Ту спадају редовно плаћање струје, воде, грејања, потом, текуће поправке и обавезе према ангажованим радницима за плажу, халу и стадион, објашњава председник.

На путу развоја 

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски истиче да је циљ створити јаку, модерну и уређену Градску општину, која ће бити доступна сваком грађанину Костолца.  

– Наставак развоја значи отварање нових радних места, што повлачи бољи животни стандард, посебно младих људи, као и направити социјални баланс, наводи Крстаноски, и додаје: – Потребно је осигурати више капиталних пројеката за нашу Градску општину, којима бисмо створили лепши, уређенији и организованији Костолац. Радити и надаље на поправљању комунале, топлификационе, спортске и путне нфраструктуре. Помоћи грађанима у легализацији и озакоњењу објеката у Костолцу. Такође је за развој врло важно адекватно промовисати туристичке потенцијале наше Градске општине и подржати даљи развој културе и спорта.

УРЕЂЕЊЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

Од почетка године радило се на сређивању и одржавању јавних површина, са акцентом на безбедности учесника у саобраћају. Посебно истичемо новину на коју се чекало много година, а то је постављање путоказа на Ауто путу Е-75, Београд –Ниш са натписом Костолац.

Са циљем веће безбедности, обележавани су путеви хоризонталном сигнализацијом од Пожаревца до Костолца, као и на самој територији Градске општине. Посебан акценат био је на регулисању такозваних „црних тачака“, као локација са најучесталијим саобраћајним незгодама.

– Град Пожаревац, односно, градски Савет за безбедност саобраћаја, урадио је анализу свих локација на којима су се догодиле саобраћајне незгоде са погинулим и повређеним лицима на територији наше општине. Уследио је предлог мера за отклањање недостатака на тим „црним тачкама“, тако да су одређене две улице за постављање хоризонталне и вертикалне сигнализације, Боже Димитријевића и Партизанска, наводи Крстаноски, и додаје:

– У Улици Боже Димитријевића измене су урађене од раскрснице Првомајске, од семафора, до раскрснице са Улицом Вељка Дугошевића. Према препорукама начињен је план за обележавање 14 пешачких прелаза, 400 метара заштитне ограде за пешаке са обе стране улице, забрана паркирања са десне стране Улице Б. Димитријевића, дозвољено паркирање са леве стране и размештање паркинг места за такси возила поред парка, са доње стране према згради Дирекције ТЕ-КО. У Партизанској улици, према Петки, у питању је 5 пешачких прелаза, обележавање стајалиштe за аутобусе, потом, три принудна успоривача брзине или лежећа полицајца, као и нова вертикална сигнализација.

ОЧУВАЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ           

Један од приоритета даљег развоја Градске општине Костолац је заштита и очување животне средине. Радило се на одржавању зелених површина, уређењу централне депоније, уклањању дивљих депонија и питању пепелишта, које већ предуго ствара озбиљне еколошке проблеме.

На површинама које одржавају трећа лица, уведена је динамик кошења траве. Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ одржава један део зелених површина, док ће од 2019. године Огранак „ТЕ-КО Костолац“, заједно са Привредним друштвом РИО из Костолца, бринути о другом делу зелених површина.

Председник костолачке Градске општине посебно скреће пажњу на један од највећих еколошких проблема – пепелиште:

– Редовно смо били на терену и у контакту смо са представницима ЕПС-а и месних заједница Кленовник и Село Костолац у вези са проблемом пепела који се подиже услед кошаве. Како би се спречило развејавање, заједничким радом и разумевањем Огранка „ТЕ – КО Костолац“ и руководства ЕПС-а, као и уз помоћ костолачког ПД „Аутотранспорт“, биће предузете све расположиве мере за решавање овог великог проблема.

Још једно горуће питање била је централна дивља депонија.

– Тај простор је до пре неколико месеци био право ругло наше Градске општине, поготово ако се зна да је тај пут директно повезан са „ТЕ-КО Костолац“ и са туристичким локалитетом „Виминацијумом“. Туда свакодневно пролази на десетине аутобуса, тако да је то застрашујућа слика овог краја, каже Крстаноски, и додаје:

– Проблем је настао тако што су грађани ту избацивали најразличитије смеће, тако да је временом то постало велико сметлиште. Ми смо сагледали ситуацију на терену и почели да је решавамо. План се састоји из две фазе. У првој фази је било да се тај простор очисти од смећа, што је учињено захваљујући ПД „Аутотранспорт“ и Огранку „ТЕ-КО Костолац“. Затим се приступило заштити тог простора постављенем ограде целом дужином пута, уз помоћ „ТЕ-КО Костолац“. Та се фаза приводи крају, а потом следи садња новог дрвећа на том простору. По завршетку, у наредном периоду, намера нам је да простор испред дивље депоније буде зелена оаза и пример свима како се чува и одржава животна средина.

Осим поменуте дивље депоније, лоцирано је још десет дивљих депонија у Костолцу, Петки, Острову у Старом Костолцу, које су такође саниране. 

 

„Година која је пред нама доноси нам нове изазове, за које ће нам требати много мудрости, слоге и заједништва. Желим да у томе будемо упорни, јаки и успешни. Нека Вам 2019. година буде година успеха, како на личном тако и на професионалном плану, година са пуно здравља, љубави и среће!“

 

 

ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА

            Председник костолачке Градске општине Серџо Крстаноски наводи да су током године улагани напори да се побољша квалитет здравствене заштите грађана, и додаје:

            – Познато је да имамо великих проблема када је реч о организацији рада Дома здравља у Костолцу. Отуда смо у сталном контакту са  руководиоцем Радне јединице у Костолцу Борком Шутовић и директором Дома здравља Пожаревац Драганом Ракићем, под чијим је ингеренцијама здравствена јединица у Костолцу. У наредном периоду се мора више радити на решавању проблема у вези са лекарима, заказивањем, дежурствима и хитном помоћи, јер је грађанима неопходна квалитетна здравствена услуга.

ТЕКУЋИ ПРОБЛЕМИ СУГРАЂАНА

Радило се и на решавању текућих проблема грађана. Председник Крстаноски каже да му се више од 300 суграђана обратило по питању разних проблема, од гаража, ограда, траве, сијалица, прилаза, путева, водоводне и канализационе мреже и слично. Такође је пристигло више од 200 молби за запошљавање. На дневном реду је било и решавање проблема најсиромашнијих и најстаријих грађана, као и питање плаћања утрошене воде до 30 кубика по домаћинству у селу Кленовник.

Подсећа да је решен проблем смештаја предшколске групе „Мајски цвет“, која нема просторије у вртићу. Зато су деца морала да путују аутобусом за Петку и Кленовник, али сада су смештени у Дому омладине у Костолцу. Такође је уређено и настрешено шест аутобуских стајалишта на територији  Градске општине Костолац.

КУЛТУРНЕ МАФИСТАЦИЈЕ

            У Костолцу се из године у годину бележи све богатији целогодишњи културни програм, обојен најразноврснијим манифестацијама које су пре свега у организацији и реализацији Културно – спортског центара „Костолац“.

Како истиче председник Серџо Крстаноски, реч је о установи и тиму људи који предвођен директорком Јеленом Шаманц, вредно, марљиво и професионално ради свој посао и успешно промовише наш град.

А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content