2017-11-08T10:10:18+01:00 6. новембра, 2017. 15:12 |

ШЕСНАЕСТО БИЈЕНАЛЕ „У СВЕТЛОСТИ МИЛЕНЕ“: Лауреат Катарина Зарић

Награђени уметници и Организациони                            одбор 16. Бијенала

Гран при Шеснаестог бијенала „У светлости Милене“ припао је Катарини Зарић за слику уље на платну „Дворана одлазака“. Милена Павловић Barilli и Катарина Зарић деле заједничке узоре и квалитете: „загледаност у старе мајсторе, ренесансне тргове и анђеле, минуциозну  технику извођења и интересовање за детаљ“, како стоји у препоруци селектора др Ане Милошевић за учешће на Бијеналу.

Изложба слика са Бијенала биће отворена до 30. новембра

 

Образлажући одлуку жирија у саставу Весна Тодоровић, историчар уметности, Виолета Томић, историчар уметности и Мирослав Арсић, сликар и графичар (лауреат претходног Бијенала), да Гран при додели сликарки и графичарки Катарини Зарић, Весна Тодоровић је рекла да је Катарина  обогаћујући своју  поетику све дубљим слојевима значења, у великој мери темељила сликала на визуелном наслеђу далеке историјске епохе ренесансе, што је била кључна тачка додира.

Друга награда Бијенала припала је Снежани Петровић за уље на платну „Скривени путник II“, а трећа Стојану Ђурићу за слику диптих „Крила“.

Управница Галерија Милене Павловић Barilli, Љиљана Дабић обраћајући се на отварању Бијенала, захвалила је Граду Пожаревцу који препознаје важност ове манифестације  и спонзорима на подршци како би се манифестација одржала:

-Нама који смо посвећени неговању успомене на Милену и њене радове изузетно је задовољство што имамо прилику да се заједно оплеменимо уметношћу којој је Милена била посвећена читавим својим бићем, каже Љиљана Дабић.

               „Дворана одлазака“

Шеснаесто Бијенале „У светлости Милене“ отворио је градоначелник Пожаревца и председник Организационог одбора Бане Спасовић, који је напоменуо да је ово само један од начина на који подсећамо сликарску јавност Србије, али и читавог света, какав је бисер уметничког дара оформљен овде, а потом посебним сјајем сијао на читавој планети.

Међу гостима били су и заменик председника Скупштине града Милић Јовановић, чланови Градског већа и представници привредног и културног живота Пожаревца.

У пратећем културно – уметничком програму, у пратњи Илије Рајковића, наступила је Теодора Димитријевић.

Изложба слика са Шеснаестог бијенала биће отворена до 30. новембра у Галерији Милене Павловић Barilli.