Пре тачно 60 година, 24. јуна, Даница Павловић Barilli открила је спомен плочу на родној кући из које је њена ћерка, светски позната сликарка Милена Павловић Barilli понела снове свог детињства на којој пише „Миленин дом, њеном таленту, вредноћи и младости. Мама“.

Мирјана Митровић, Виолета Томић и Љиљана Дабић

У оквиру прославе овог значајног јубилеја, у Италијанском институту за културу у Београду приређена је изложба слика „Милена Павловић Барили, једна сликарка, 15 фотографа, 30 уметничких дела“ коју је свечано отворила министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Такође, поводом шест деценија постојања ове културне установе, у пожаревачкој Галерији организоване су изложба Милениних уметничких дела „Епопеја кроз Албанију“ и промоција књиге „Ратни дневник Богољуба Боже Павловића 1914-1916“. Присутне је поздравила управница Фондације Миленин дом – Галерије Милене Павловић Barilli Љиљана Дабић која је подсетила да је ова установа у претходним годинама издала три до четири књиге везане за живот и рад познате сликарке и њене породице.

-Сматрали смо да је изузетна прилика да поменемо Миленину породицу која је сву своју покретну и непокретну имовину, заједно са њеним уметничким благом, оставила нашој земљи, нашем граду, рекла је Дабић.

О Ратном дневнику Богољуба Боже Павловића говорила је књижевница Мирјана Митровић која је истакла значај Галерије кроз организацију других активности, попут штампања књига. На тај начин, како је истакла, културна установа успева да Миленино сликарство приближи модерној публици.

Даница Павловић, према речима Виолете Томић, вишег кустоса Галерије, први уговор о поклону закључила је 18. октобра 1954. године којим је Градској општини града Пожаревца поклонила своје непокретно имање, кућу са кућиштем у Краљевој улици број 34 од 1,51 ара и парцелу у Душановој број 8 од 15,07 ари, као и сликарске уметничке радове и библиотеку са намештајем.

Галерија Милене Павловић Барили је ризница културног наслеђа у којој се чува опус од 894 уметничка рада Милене Павловић Барили, њени лични предмети, библиотека, породична заоставштина, архивска грађа, као и дела савремених уметника. Стална поставка је хронолошки пресек Милениних слика од 1926. до 1945. године.

Фондација Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили приређује репрезентативне изложбе у земљи и иностранству. Миленине слике су током година биле излагане у Парми, Паризу, Букурешту, Братислави, Скопљу, Риму, Бриселу, Риминију, Прагу, Брну, Бања Луци и Загребу. Велика ретроспективна изложба Милениних дела била је пиређена 2009. године у Галерији САНУ у Београду поводом стогодишњице њеног рођења.

Share.

Comments are closed.

Skip to content