Са отварања изложбе

Касидол, село вредних домаћина изникло у плодном Стигу, одвајкада са посебним поносом обележава и слави дан посвећен Светом великомученику Теодору Тирону, у народну познатом као Тодорова субота. Како је свети Тодор заштитник стоке, на тај дан, од давнина мештани су из својих штала изводили коње и свецу у част приређивали трке. Вековима касније, неколицина људи којима је у срцу неговање птица и ситних животиња определило се да Касидол, уз коње, постане и село чувено и по овим малим, нежним бићима, тако да 18. јануара 2018. године Касидол добија Удружење за заштиту и одгој ситних животиња, живине, голубова, кунића и птица „Кикирез“.

Непуна два месеца касније на простору где су одувек одјекивали топоти коња „Кикирез“ приређује прву изложбу ситних животиња. Коњске трке су тако на Тодорову суботу добиле подршку у изложби.

Председник Удружења „Кикирез“ Дејан Обрадовић Лаки истиче да се овом изложбом приказује топлина, брига и знање које одликује неговатеље ситних животиња. Од десетак ентузијаста који су покренули удружење, у својим редовима данас има преко 70 чланова који се, уз редовне активности, максимално боре да едукују и усмере најмлађе генерације у свет узгоја ситних животиња, љубави према очувању природе и препознавању хуманих вредности окружења.

Наступ фолклорног ансамбла

-Касидол је мало место, али је данас центар света нашег хобија. То је село витезова, али и село врхунских одгајивача голубова, кунића, живине и птица. Кикирез је мала животиња, али великог срца, као што смо и ми били пре само шест година када смо и основали удружење и кренули са изложбом која је из године у годину све боља, већа и посећенија. Пуну подршку у раду од самог оснивања нам пружају Туристичка организација и Град Пожаревац на чему смо им веома захвални, казао је Обрадовић.

                                                     ИЗЛОЖЕНО БЛИЗУ 800 ЕКСПОНАТА

Отварајући манифестацију, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да је овај дан временом поред коњичких трка које се одржавају дуже од века изродио још један догађај, а ради се о Међународној изложби ситних животиња и Фестивалу етно хране.

-Тако је овај део нашег боравка у Касидолу, поред коња, постао означен љубављу и према ситним украсним животињама, живини, птицама, кунићима и голубовима. Такође, приказује се и један део богатства нашег фолклора и народне традиције, као и старих рецепата којима су драге даме из удружења жена из нашег краја још једном отргле од заборава укусна јела наших бака, рекао је Павловић.

Овогодишња изложба окупила је преко 250 излагача из Србије, Босне и Херцеговине, Румуније, Хрватске и Аустрије и изложено је близу 800 експоната. Манифестација је сврстана у календар догађаја Туристичке организације Града Пожаревца, која је суорганизатор, док је генерални покровитељ изложбе Град Пожаревац. Под њеним окриљем одржан је и четврти Фестивал етно хране који су приредиле удружења жена: „Стижанке“ из Бара, „Живица“, „Млавски цветови“ из Брадарца, „АФЖ Миленко Стојковић“ из Кличевца, „Кленовник“, „Сунцокрети“ из Батуше, „Брежане“, „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, „Чешљевобарке“ из Чешљеве Баре и „Прело“ из Лугавчине.

Фестивал етно хране

У културно – уметничком програму наступили су најмлађи чланови КУД-а „Миленко Стојковић“ из Кличевца. Овом приликом плакета за подршку у организацији уручена је градоначелнику Саши Павловићу.

                                                                                                Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content