Сетва јарих култура на подручју браничевског округа полако се приводи крају. За пролећну сетву јарих култура планирана је површина од око 110.000 хектара. У сетвеној структури најзаступљенији је кукуруз који је до сада посејан на  око 60.000 хектара. Усев сунцокрета је посејан на око 20.000 хектара, што је за 15 одсто више у односу на прошлу годину. На осталој површини сеју се повртарске културе и крмно биље.

-Посејани усеви кукуруза и сунцокрета на 10 одсто површина налазе се у фази ницања или два листа. То су усеви из првог рока сетве. Препорука пољопривредним произвођачима је да се придржавају савета службе за заштиту биља у ПССС Пожаревац, за обавезан третман, ових површина, од корова са хербицидима који се примењују после сетве а пре ницања. На површинама на којима није унето азотно минерално ђубриво, обавезно је ову агротехничку меру обавити (прихрањивање), код кукуруза у фази 5 до 6 листова, а код сунцокрета са три пара листова. Ова мера је обавезна с обзиром да је азот један од фактора висине приноса. Ову меру је најбоље урадити пре међуредне обраде, односно култивирањa, истиче Јоргованка Влајковац, дипломирани инжењер пољопривреде за ратарство у ПССС Пожаревац.

Што се тиче озимих стрних жита која су посејана на  подручју браничевског округа на око 37.000 хектара, она се налазе у фази интензивног пораста, а на појединим парцелама јечмови из првог рока сетве су пред класањем. Препорука је пратити усеве ради одређивања правог момента заштите од корова, болести и штеточина.

                                                                                                            Д.Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content