У БРАНИЧЕВСКОМ ОКРУГУ

 

На подручју Браничевског округа приводи се крају сетва озимих стрних жита на планираних 40.000 хектара. Пшеница је најзаступљенија култура у сетвеној структури озимих стрних жита и у плану је сетва на 30.000 хектара што је 50 одсто више у односу на прошлу годину. Сетву рода 2017/2018. карактерише добар старт.

-Један од главних фактора стабилности приноса, оптималан рок сетве, је испоштован на 90 одсто површина, јер су били повољни услови за основну обраду и предсетвену припрему. Поред рока сетве, фактори стабилног приноса у старту су и правилна примена осталих агротехничких мера: основно ђубрење НПК минералним ђубривима, сетва декларисаног семена, норма семена на основу сорте, квалитет сетве и мере неге после сетве (ваљање). Ако су ове агротехничке мере испоштоване, усев пшенице ће у фазу мировања ући припремљен (добро избокорен усев и добро развијен коренов систем код биљака). На висину приноса посебан утицај ће имати уношење НПК хранива, које не би требало да изостане. Што се тиче сортимента, велико интересовање ове године је за сорте прве технолошке класе код којих је садржај протеина у зрну већи од 13 посто, истиче Јоргованка Влајковац, дипл. инг. у ПССС Пожаревац.

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац је и ове године поставила демооглед озимих стрних жита са 31 сортом и 2 хибрида озимих стрних жита из седам селекционих кућа. Сврха огледа је праћење приноса сората у континуитету три године и препорука најприноснијих, за увођење у производњу на имањима пољопривредних произвођача са подручја Браничевског округа , а у циљу постизања рекордних приноса.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content