2021-01-22T10:03:15+01:00 22. јануара, 2021. 09:51 |

Сигурнији у вртићу

Услед климатских промена, у свету су све чешћи екстремни догађаји као што су бујичне поплаве, суше, хладни и топлотни таласи. Када дође до тога, обично су деца међу најугроженијима. 

Свака институција има обавезу да се припреми за акцидентне ситуације, да се максимално смањи ризик од њихове појаве и повећа безбедност корисника. Личне и животне вештине младих требало би да се негују у раном узрасту како би заједница била сигурнија. С тим у вези, Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу недавно је са Црвеним крстом потписала Споразум о сарадњи на пројекту под називом „Сигурније школе и вртићи“.           Т. Лончар и С. Обрадовић

Малишани ће кроз реализацију овог програма научити како да реагују у случају појаве несрећа и елементарних непогода. Пројекат ће допринети сигурности и припремљености деце у акцидентним ситуацијама.    

Према речима директорке ПУ „Љубица Вребалов“ Тање Лончар, циљ пројекта је унапређивање знања и компетенција деце у вртићима и основним школама у погледу смањења ризика од катастрофа, пружања прве помоћи и знања о томе како се носити са стресним ситуацијама. 

У вртић без потврде

Током пандемије у једном моменту у вртић су децу доводили само родитељи који су имали потврде о неопходности рада у фирми. Ових дана укинута је ова одлука, те потврде више нису неопходне. За поновни полазак малишана у вртић од потребне документације требало би доставити само уверење о здравственом стању детета. Пријем малишана обавља се од 5,30 до 8 часова.
Вртићи раде пуним капацитетом, без спајања вртићких група. Епидемиолошка ситуација је стабилна, поштују се све мере, а запослени се труде да са малишанима што више времена проводе на ваздуху.

Тања Лончар

-Развијање капацитета и усавршавање кадра у нашој установи и основним школама између осталог може допринети смањењу ризика од катастрофа, пружању прве физичке и прве психолошке помоћи. Реализацијом овог пројекта побољшаће се друштвена и еколошка одговорност образовних институција, која се налази у националним школским прописима. Предвиђено је успостављање и даље унапређивање интернет платформе за прву помоћ и смањење ризика од елементарних непогода и других опасности за вртиће и основне школе. Већ две групе васпитача Предшколске установе прошле су обуку и стекле лиценцу за спровођење овог програма, а овим темпом наставићемо и у наредном периоду, истакла је Лончар.

У САРАДЊИ СА ПОЖАРЕВАЧКИМ СЛИКАРОМ

Осликана „Бубамара“

Директорка Предшколске установе „Љубица Вребалов“ Тања Лончар осврнула се и на чврсту сарадњу пожаревачке Предшколске установе са сликарима града.

-Током лета уметници су улепшали спољашност вртића „Бамби“, створивши галерију на отвореном, а недавно је у Бубамари, сликар из Пожаревца Предраг Радошевић осликао и улепшао унутрашњост овог објекта. Наша установа планира да на пролеће настави сарадњу са овим уметником, који иначе осликава унутрашњост вртића, објашњава Лончар.

М. П.