2017-02-07T10:38:56+01:00 7. фебруара, 2017. 10:38 |

Сикируш и Кнежевић спортисти године у Петровцу на Млави

ИЗБОР НАЈБОЉИХ СПОРТИСТА, ЕКИПА И СПОРТСКИХ РАДНИКА ПЕТРОВАЧКЕ ОПШТИНЕ ЗА 2016. ГОДИНУ

IMG_4754У организацији Спортског савеза Општине Петровац, под покровитељством Општине Петровац на Млави у Културно – просветном центру, 3. фебруара, одржана је традиционална манифестација избора најбољих спортиста петровачке Општине у 2016. години. По деветнаести пут одато је јавно признање онима који су у претходној години Општину Петровац презентовали на најбољи начин, од најмлађих спортских нада, до ветерана и спортских радника. Свечаности су присустовали председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар, председник Општине Петровац Душко Нединић, председник Скупштине општине Миланче Аћимовић, заменик председника Општине Горан Ристић, заменик председника СО Дејан Живановић, представник Фудбалског савеза Србије Радиша Драгојевић, директори и представници јавних предузећа, установа и институција, спортских удружења и клубова.

                                             ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ ОЛИМПИЈСКА ОПШТИНА

IMG_4731            У име домаћина срдачну добродошлицу је пожелео председник Спортског савеза Општине Петровац Драган Маринковић, нагласивши да се на овој свечаности традиционално додељују признања онима који су својим спортским резултатима допринели афирмацији своје средине и Општине, у свим спортским гранама и тиме дали значајан допринос унапређењу спорта.

            -Прошла година је била у знаку Олимпијаде и олимпизма и као што знамо наши спортисти донели су рекордан број медаља у Србију. Такође, петровачки спортисти дали су свој допринос. Они су донели најсветлија одличја са државних и међународних такмичења. Спортски савез подржава рад 78 клубова како из наших села, тако из града и у прошлој години примили смо 4 нова клуба у наше јато. Наша општина је и олимпијска, јер одавде потиче први српски олимпијац Драгутин Томашевић који је рођен у Бистрици, а 1912. године на Олимпијади у Стокхолму представљао је државу Србију. Желимо да у овој години променимо стратегију развоја спорта, да наградимо оне најуспешније и оне који нас увек обрадују. Желимо да дамо допринос развоју школског спорта и да омогућимо свим генерацијама од 7 до 77 година да се баве спортом. Сан сваког спортисте је да обуче дрес репрезентације, да оде на Олимпијске игре и да се попне на олимпијско постоље. Наши петровачки спортисти увек иду до победе, казао је Маринковић.

IMG_4710            Овогодишњу свечаност пригодном беседом отворио је председник Општине Петровац Душко Нединић, истакавши да петровачка Општина има таленте у готово свим спортовима и да ће локална самоуправа у наредном периоду у складу са својим могућностима подржати све спортисте који потичу са ових простора.

-На тај начин смо променили стратегију развоја спорта, на тај начин можемо да пратимо све оно што је из наше општине и надам се да ће спортисти на најбољи могући начин репрезентовати ову средину, нагласио је Нединић.

Председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар је рекао да је ова свечаност прилика да се сумирају сви резултати и да се они најбољи на неки начин награде, а са друге стране изазов онима који нису награђени да још боље и квалитетније раде како би следеће године добили признање. Он је истакао да је Спортски савез Општине Петровац једна од врло активних чланица и остварује сарадњу на високом нивоу са Спортским савезом Србије. Такође, Шоштар је напоменуо да је петровачка Општина пример за Србију, како сарадња локалне самоуправе и Спортског савеза даје резултате.

                                                                           ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА

IMG_4733Најуспешнија женска спортска екипа у 2016. години је Женски рукометни клуб „Слога“, а мушка Рукометни клуб „Слога“ из Петровца. Најбоља сениорка је чланица Стреличарског клуба „Кнез Лазар“ Катарина Сикируш, омладински и сениорски репрезентативац Србије. Прошле године поправила је државни рекорд у категорији олимпијски лук на 18 метара, а врхунску форму потврдила је овог јануара освајањем шестог места на Светском купу у Ниму и обарањем рекорда Србије са 560 кругова. Код сениора титулу најбољег је понео Урош Кнежевић, рукометаш Слоге. Игра на двема позицијама у нападу, а као специјалиста за игру у одбрани један је од најзаслужнијих првотимаца за сјајне резултате Слоге у Првој лиги Србије.

Плакете Спортског савеза додељене су: Општини Петровац, РУЦ „Бања Ждрело“, Полицијској станици Петровац, Дому здравља, КЈП „Извор“, Општинској организацији Црвеног крста Петровац, СУР „Златник“, предузећу „Хипотрејд“, Мото клубу „Midnajt rajders“, Зубној ординацији „Срба“ и Денс студиу „New stars“. У категорији школског спорта признања су добили основци Марина Стајић и Љубомир Павловић (ОШ „Бата Булић“), док су код средњошколаца титулу најбољег понели Маријана Младеновић и Ђорђе Ружић (Средња школа Младост). Код млађих категорија у пионирској конкуренцији најуспешнији су Александра Крстић, рукометашица Слоге и Љубомир Маслеша, кошаркаш петровачке Слоге, док су код јуниора титулу најбољег понели Тамара Стошић, чланица Клуба борилачких вештина Петровац и Иван Марунић, голман ФК „Слога 33“. У категорији најбољих месних заједница признање је уручено представнику Месне заједнице Добрње, док је најуспешнија привредна организација у подршци спорту и спортистима „Срмекс“ из Петровца. За најуспешнију информативну кућу проглашена је РТВ „Млава Медија“, најбољи спортски новинар је Милош Благојевић, а најбољи педагог физичке културе Драган Стајић, професор у ОШ „Бата Булић“. За најуспешнијег спортског радника проглашен је Драган Сузић (ЖОРК „Петровац“), најбољи судија је Момчило Јаковљевић, док је најбољи тренер Сандра Стефановић, актуелни тренер женске фудбалске омладинске репрезентације Србије и суперлигаша Пожаревца.

IMG_4743Признања за изузетан допринос развоју спорта додељена су: Зорану Ђорђевићу, Радиши Лукићу Радићу, Миодрагу Вукосављевићу, Зорану Јовићу Шебоју и Саши Стевићу. Плакета за изузетне резултате и промоцију српског спорта на светској сцени припала је прослављеном ватерполисти и репрезентативцу накадашње Југославије и Србије, а сада успешном председнику Спортског савеза Србије Александру Шоштару. У конкуренцији спортских нада најбољи су: Матеја Марјановић, Андреја Влајић, Давид Милетић, Андрија Станојловић, Матеја Миливојевић, Алекса Миливојевић (ФК „Слога“ Петровац), Тијана Кокотовић, Катарина Којић, Анђела Симић, Сара Јовић, Лана Милановић, Хелена Станковић (ЖРК „Слога“), Анђела Рајковић, Невена Симић, Нађа Иванишевић (ЖОРК „Петровац“), Борис Страиновић, Александар Вилић (Рвачки клуб „Змајеви“), Јован Радевић, Димитрије Марчетић, Алекса Стевић, Лука Јовић, Јован Поповић, Петар Љубомировић (ФК „Трговачки“), Ивица Модрлановић, Валентина Бранковић, Катарина Николић, Катарина Симоновић, Петар Гајић (Клуб боричаких вештина Петровац), Лазар Бакић, Јован Савић, Александар Илић и Милица Мичић (КК „Слога“). Поводом јубијела клубова плакете су уручене ФК „Раднички“ Кнежица, ФК „Омладинац“ Шетоње (80 година постојања) и ФК „Раде Милошевић“ Дубочка (40 година континуитета).

                                                                                                                                                                                    Д. Динић