olujaУ складу са Наредбом начелника Сектора за ванредне ситуације, а у вези активирања сирена за јавно узбуњивање у циљу обележавања 5. августа – Дана сећања на страдање и прогон Срба у оружаној акцији хрватске војске „Олуја“, у суботу 5. августа тачно у 12,00 часова, на целој територији Републике Србије, извршиће се активирање сирена за узбуњивање емитовањем звучног сигнала „престанак опасности“ у трајању од 60 секунди.

У знак сећања на овај трагични догађај, у Ветернику  крај  Новог Сада, сутра (петак, 4. август) у 20,00 часова одржаће се парастос жртвама “Олује”, након чега ће се присутнима обратити председник Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик.

Акција «Олуја» била је војна операција  Републике Хрватске августа 1995. године са циљем заузимања највећег дела територије Републике Српске Крајине. Акција  се завршила падом Републике Српске Крајине и успостављањем контроле Републике Хрватске над том територијом. Међународни кривични трибунал за бившу Југославију је операцију „Олуја“ у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу окарактерисао као удружени злочиначки подухват, са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше Републике Српске Крајине у Хрватској. Међутим у другостепеној пресуди су такве тврдње одбачене и генерали су ослобођени услед политичких притисака на пороту чиме је направљен међународни преседан правди и жртвама.

Фотос: Сајт «ДОСТА ЈЕ БИЛО»

Share.

Comments are closed.

Skip to content