Здравствена заштита деце приоритет је сваке државе. С тога се, у  циљу праћења здравственог стања малишана, организују систематски прегледи, који се у Србији спроводе континуирано од рођења детета, па све до завршетка његовог школовања.  Систематски прегледи деце су од посебног су значаја када је у питању рано откривање различитих поремећаја или болести, које могу угрозити здравље детета.  

НАЈЧЕШЋИ ПРЕГЛЕДИ ТОКОМ ПРВЕ ГОДИНЕ

По речима помоћнице директорке пожаревачког Дома здравља за организацију здравствених служби и комуникацију са јавношћу мр сци. др Светлане Ацић Николић из Службе за здравствену заштиту предшколске деце, систематски прегледи малишана предшколског узраста су веома важни. Најчешћи су у току прве године живота, када се прате раст и развој детета, како психомоторни, тако и психосоцијални, а од значаја је и неуролошки преглед, на основу кога се евентуално могу открити поједини здравствени поремећаји и код здраве, а код деце рођене са одређеним ризиком.

-У току прве године живота, систематски прегледи организују се са навршених месец дана, затим са два месеца, четири, пет, седам и девет месеци, као и са годину и годину и по дана. Прегледи се углавном везују за обавезну вакцинацију, која је предвиђена Законом о здравственој заштити становништва од заразних болести. Подсетићу да је од 2018. године Календар вакцинације проширен за још једну вакцину. Такође, важно је напоменути да, уколико се прегледом утврди да је дете болесно, вакцинација се одлаже, али се зато врши мерење висине и тежине малишана, установљава се њихов психомоторни развој, а такође, родитељи се са изабраним педијатром могу посаветовати око исхране детета, дојења, увођења млечних формула у недостатку мајчиног млека и о примени немлечне исхране након што беба напуни пет месеци, објашњава др Ацић Николић.

Након годину и по дана, до поласка у школу, систематски прегледи обављају се једном годишње. Најважнији су они у другој и четвртој години живота, јер су свеобухватни, за разлику од систематских прегледа који се организују у 3. и 5. години живота, а који се односе на контролне прегледе деце код којих је на некој од претходних контрола установљен  поремећај, који захтева даље праћење.

-Не смемо занемарити ни систематске прегледе који се раде пред полазак у основну школу код деце узраста од шест до седам година. Ова контрола подразумева велики број прегледа као што су испитивање вида, слуха, коштано – мишићног система, процену говора, као и израду лабораторијских анализа (крвна слика и мокраћа). Након детаљног испитивања, дете долази код свог изабраног педијатра на завршни преглед и коначно мишљење. Овим прегледом предвиђена је и вакцинација малишана, истиче др Ацић Николић.

                                                У Дом здравља и по савет

Сезона је годишњих одмора, тако да родитељи редовно долазе у Дом здравља по препоруке о томе како да се са децом понашају на одмору, шта да понесу од лекова. Од лекара редовно добијају савете и препоруке како да се заштите од сунца, како да се понашају у путу и шта да понесу од лекова за прву помоћ.

ВАКЦИНАЦИЈА

У једном периоду, у Србији се спроводила интензивна кампања против вакцинације деце. Данас је ситуација много боља, свест родитеља о значају вакцинације деце је на много вишем нивоу.

-Здравствени радници се на овом пољу доста ангажују, едукују родитеље, причају о значају вакцинације, шта она представља за здравље њихове деце, какву заштиту пружа… Сада нам се родитељи сами јављају да вакцинишу децу. Морам да нагласим, да уколико желимо да нам се становништво заштити од неке заразне болести, на пример од малих богиња, потребан је обухват вакцинацијом изнад 95 посто. Само у тој ситуацији ствара се колективни имунитет у оквиру кога су заштићени не само деца, већ и одрасли који су у ризику да оболе, напомиње др Светлана Ацић Николић.

                                                                                                                                       М.П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content