2010-10-20T00:01:34+02:00 19. октобра, 2010. 23:59 |

SJAJ STAROG POŽAREVCA

Na centralnom gradskom trgu u večernjim časovima prošlog utorka svečano je obeležen završetak radova na rekonstukciji fasada građevina koje su nikle u prošlim vekovima, a koje svojim arhitektonskim stilom i estetikom, doprinose očuvanju kulturnog identiteta Požarevca. Ova manifestacija, praćena starogradskom muzikom, održana je u okviru Oktobarskih svečanosti, uz prisustvo predstavnika vlasti, javnih preduzeća, školstva, medija i građana.

U uvodnoj reči, voditelj programa, Goran Jovanović je, obraćajući se svima koji vole i poštuju Požarevac, rekao da se ovo veče može doživeti kao građanski praznik. “Već vekovima stasava i raste naš lepi grad, najpre kao neuređeno naselje, zatim kao turska kasaba, potom kao evropejska varoš, da bi danas, svakim svojim damarom, živeo kao grad u najlepšem smislu te reči”.

Istoričar dr Miroljub Manojlović govorio je o starom Požarevcu, istorijskim vrednostima i tradiciji i, između ostalog, rekao: – Ono što je najzanačajnije i najlepše, a što su nam ostavile tri generacije, želimo i hoćemo ubuduće da čuvamo više nego do sada. Oslobođenjem od turskog ropstva, knez Miloš je želeo da tursko nasleđe što pre ukloni i u toj nameri izgradio je novu čaršiju, to su nekadašnja Crkvenjska čaršija, Kraljeva ulica, sada ulica Starog korzoa, sve do crkve, a crkva je bila reper odakle je sve počinjalo i odakle je počinjala srpska varoš. Ugledni Požarevljani, trgovci i zanatlije preneli su ovde ono što su videli, trgujući po evropskim zemljama i tako su u drugoj polovini, ili tačnije pri kraju 19.veka počele da niču palate koje su gradili najugledniji i najimućniji građani Požarevca, počevši od Okružnog načelstva, koje je na neki način dalo i smer. S obzirom na to da je Požarevac, kao okružna varoš bilo sedište najvećeg, najmogoljudnijeg okruga i najbogatija varoš u tadašnjoj ekonomski nerazvijenoj, poljoprivrednoj Srbiji, dobio je najveću i najreprezentativniju zgradu koja danas uživa status spomenika kulture od najvećeg značaja za Republiku Srbiju. U ovom prostoru, koji je postao vezivno tkivo nekadašnje turske Tabačke čaršije i nove Crkvenjske čaršije, počele su da se zidaju velelepne palate; neke od njih su do današnjih dana sačuvane i u ovom trenutku neke su obnovljene i zasijale punim sjajem i ponovo su vratile na centralno mesto, simbol ovog grada, sjaj i lepotu nekadašnjem građanskom Požarevcu s kraja 19.veka. Požarevac je tada, pored ekonomske moći, igrao i značajnu političku ulogu na političkoj sceni Srbije. Iz ovog grada bilo je više političara koji su imali značajnu ulogu u kreiranju i stvaranju novovekovne Srbije, počevši od nekadašnjeg bogatog trgovca Aleksandra Nikolajevića i njegovog brata Petrike Nikolajevića. Oni su ostavili značajne građevine, kao i ugledni apotekar, nekadašnji predsednik požarevačke opštine, prvi predsednik posle oslobođenja u Prvom svetskom ratu, Mihailo Dušmanić, koji je građevinu poznatu kao Dušmanićeva apoteka, 1824.godine osveštao i upravo nalik večerašnjoj svečanosti tada, pre 115 godina zgrada je zasjala. Pre ove zgrade podignuta je prva apoteka u Požarevcu, Josifa Čečenskog, takođe uglednog Požarevljanina koji je ostavio duboki trag u razvoju ekonomije, politike i zdravstva Požarevca. Požarevac je bio bogata i lepo uređena varoš, ponekada i rđava, ruralna varoš na periferiji, ali u centru kaldrmisana i sređena, odavala je lep primer za druge varoši.
Arhitekta Dragan Feldić, autor mnogobrojnih knjiga i studija o Požarevcu, njegovim ulicama, građevinama, običajima i životu, živopisno i konkretno govorio je o nekadašnjem izgledu grada, uz anegdote i primere koji su prisutnima dali jasnu sliku o tome gde se šta nalazilo i u kojoj meri se grad do danas promenio.

Gradonačelnik, Miodrag Milosavljević je na početku svog obraćanja naglasio da se proteklih meseci vredno radilo, kako bi se ulepšao trg.

– Naša želja je da u budućnosti vratimo stari sjaj Požarevcu. Ovaj grad zavređuje da ima urbanizam i da ga čuva, jer čuvajući tradiciju, ono što je u prošlosti stvoreno, čuvamo sadašnjost i čuvaćemo budućnost. Uz zadužbine naših predaka koji su nam ostavili ova vredna zdanja, mi smo u obavezi da ih zaštitimo. Dugo smo razmišljali odakle da počnemo, jer je posla bilo mnogo, a Požarevac nije ličio na grad, onako kako bi to trebalo, te smo krenuli od Apoteke Dušmanić, rešeni da vratimo arhitekturu kako doliči; vrlo je vredna i iz tog razloga mnogo je i koštala. Svi ornamenti su kupovani u Austriji i ručnog su rada. Koliko sam mogao da čujem svi se slažu u tome da smo vratili sjaj ovoj zgradi. Da li će ona i dalje biti apoteka, ili nešto drugo, to ne znamo, ali je sigurno da će zgrada u budućnosti imati naziv Apoteka Dušmanić, rekao je Milosavljević. On dodaje da će se nadalje raditi na renoviranju ostalih zgrada na gradskom trgu, podsećajući da je završena rekonstrukcija fasade Politihničke škole, da se radi na fasadi škole “Dositej Obradović” i napominjući da je važno vratiti prvobitni izgled svemu što čini istoriju i ambijent grada. Radiće se i na Bulevaru u smislu vraćanja autentičnosti prostora.

“Moj cilj je da sledeće godine krenemo u stvaranje ambijenta koji će imati pešačku zonu, sređene fasade, novi park, koji će biti onakav kakav zaslužuje naše gradsko zdanje i da se dičimo što živimo u gradu Požarevcu, poručio je na kraju gradonačelnik.

L.Likar