2019-12-06T09:18:24+01:00 6. децембра, 2019. 09:18 |

Школа „Бранко Радичевић“ Голубац-jедна од наjстаријих у Подунављу

Професори и ђаци Основне школе ,,Бранко Радичевић’’ у Голупцу прославили су ове године 184. рођендан. Kолектив већ годинама постиже значајне резултате на пољу васпитања ученика, а  потврда рада су многобројна друштвена признања.

Оснивање школе у Голупцу, једне од првих народних школа у овом делу Подунавља, везује се за далеку 1835. годину, када она почиње свој рад. У почетку је,  због малог броја ђака, необезбеђених услова и недостатка учитеља, радила у прекидима, да би од 1843. године њен рад на образовању и просвећивању младих текао непрекидно, све до данашњих  дана.

Због специфичности географског положаја самог места, ради као матична школа са седиштем у Голупцу и десет подручних одељења у  селима која припадају општини. Матична школа, у новој школској згради, са својим радом почела је  септембра 1986. године.

Саша Ђорђевић

  -Мисија наше школе је да негујемо мултикултуралност и традицију, у складу са образовним и развојним потребама, да развијемо свест о својим одговорностима и унапређујемо демократизацију односа у школи . Постављамо високе стандарде и постижемо добре резултате, а негујемо хуманост, креативност и спортски дух. Желимо да деци савременим методама и различитим облицима рада пружамо знања и вештине које ће их припремати за живот, рад и даље образовање, каже  директор Саша Ђорђевић.

Садашња, нова школа,  основана је 1959. године, а име је добила по чувеном српском песнику Бранку Радичевићу. Осим главног објекта, у склопу школе се налази и спортска хала која је изграђена за потребе школе и становника општине Голубац. Школа је опремљена најновијом опремом за едукацију, а настава се одвија по специјализованим кабинетима.

Инвестиције у образовање

У протеклом периоду инвестирало се  у пројекте у области образовања, радило се на изградњи и реконструкцији основних школа у Голупцу и у осталим насељима. Обновљена  је и централна  школа у Голупцу, реконструисан је простор и купљени:  инвентар, компјутери, потребна опрема. На школи у Браничеву постављен је нови кров, уређена је реконструкција неколико учионица, купљени намештај и двадесетак компјутера.

Радило се и у подручним оделењима, у школама у Малешеву и Дворишту, нова је школа у Кривачи, у којој су деца до сада учила у неусловом простору. Од Министарства грађевине,односно  Канцеларије за јавна улагања  Републике Србије добијена су  средства у износу од 65 милиона динара за реконструкцију школе у Добри.

Садашња спортска хала  која се налази у саставу Основне школе ,,Бранко Радићевић’’ у Голупцу  изграђена је пре десет година, али због недостатка помоћног простора није била у могућности да задовољи одређене услове  за одржавање спортских утакмица и других манифестација. Општина Голубац  и Министарство омладине и спорта инвестирали су 23 милиона динара у другу фазу изградње хале  од  600 квадрата.

У Основну школу  „Бранко Радичевић’’ у Голупцу и у подручна оделења у Добри, Брњици, Усију, Радошевцу, Војилову, Малешеву, Кудрешу, Дворишту, Кривачи и Житковици у протекле четири  године, из буџета Општине, Републике Србије и из донација, уложена су 32 милиона и 758 хиљада динара. Та средства усмерена су у инвестиције и набавку школског  инвенатара и опреме.