Основна школа  „Десанка Максимовић“ Пожаревац прати најсавременије токове васпитно- образовног рада са децом. Најмлађа је школа у граду,  са врло квалитетним наставним кадром. Квалитет учитеља и наставника огледа се кроз успехе ученика. 

Током 2021. године ђаци ове школе и наставници  који су их припремали бележе изузетне резултате како на регионалним, тако и на републичким такмичењима. 

Златан Радовановић

Директор Основне школе „Десанка Максимовић“ Златан Радовановић са поносом истиче да су на завршном испиту били најбоља градска школа. То је препознало и Министарство просвете, те је Десанка била похваљена за постигнут успех. 

-До сада смо увек заузимали једно од прва три места по резултатима на завршном испиту, али ове године смо први. Ова школа територијално покрива насеља Бусије, такозвани лучички пут, Крушку и Чачалицу, те нашу школу углавном похађају деца из радничких породице.  Наставни кадар уз ред, рад и дисциплину који владају у школи, успева да са децом из године у годину постигне све боље резултате,  рекао је Радовановић и додаје: 

-Поносан сам што сам на челу ове установе јер се овде стварно ради озбиљно. Наставници професионално обављају задатке, деца су нам добра, немамо неких већих проблема што се тиче дисциплине. Ученички парламент ради одлично, као и сви тимови у школи. Безбедност нам је на високом нивоу, истиче директор.

ДЕСАНКИНИ ОДБОЈКАШКИ ШАМПИОНИ ГРАДА

Основна школа „Десанка Максимовић“ ове године овенчана је и Октобарском наградом, поводом Дана ослобођења. Награду  је у школу донела одбојкашка секција. Она је понос школе. Десанкини одбојкаши такмиче се широм Србије и освајају бројна признања, како у мушкој тако и у женској конкуренцији. Обе екипе су овогодишњи победници Градске лиге и Окружног првенства у одбојци.

– У нашој школи већ дужи низ година постоји одбојкашка секција, на челу са наставником Славишом Стевановић. Из поменуте секције настала је школска мушка одбојкашка екипа, која  остварује изузетне резултате. Екипе девојчица и дечака су учествовале на и Међународном такмичењу „Школаријада“, одржаном у Београду. Одбојкаши и одбојкашице наше школе представљали су екипу Србије и освојили високо друго место, што је изузетан успех за школу, град и Србију, рекао је Радовановић истакавши да су имали велику помоћ Града Пожаревца, који је финансијски подржао одлазак екипа на ово такмичење.

Радовановић се нада да ће и наредне године имати представнике на овом међународном  такмичењу чиме се не може похвалити ниједна школа у околини.

– У овој школи се развија спорт и здрав живот, што  и јесте наш мото. Осим одбојке, деца се баве  кошарком и фудбалом. 

Нажалост, у првом полугодишу школска сала није радила јер је дошло до оштећења услед слегања земљишта.

– Радови на учвршћивање конструкције су при крају. У јануару нам следи друга фаза, постављање пумпи које ће воду  директно прослеђивати у кишну канализацију, објашњава директор уз захвалност Граду који је издвојио  за санацију.

ЗУБНА АМБУЛАНТА ПОНОВО У ФУНКЦИЈИ 

Пре месец дана у школи је поново почела са радом  зубна амбуланта која није радила годину дана. Амбуланта је у школском власништву, јер када је школа зидана 1986. године, родитељи су скупили новац и купили сву неопходну опрему.

– Ми смо једина школа у граду која има своју зубну амбуланту. У њој раде докторка и сестра стоматолог, које добро сарађују са децом, истиче Радовановић. 

Према речима  директора тренутни приоритет због епидемиолошке ситуације је заштита здравља ученика, наставника и осталих запослених, али и квалитетно образовање. 

– Мали број деце и наставника био је заражен, што је допринос и помоћних радника који су били на висини задатка и редовно, у сарадњи са ЗЗЈЗ Пожаревац,  дезинфиковали школске просторије.

АКТИВНИ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ 

Поводом Данa радника у образовању признање за радника године добила је учитељица првог разреда ове школе Данијела Крстић. Школа може да се похвали и реализацијом разних програма међу којима су  „Унапређивање међупредметне компетенције ученика – одговоран однос према здрављу”, „Кликом до безбедног интернета – безбедност деце и младих на интернету“. Такође редовно се одржавају и трибине на тему превенције вршњачког насиља. Ученици нижих и виших разреда са наставницама ликовне културе осликавали су грб Пожаревца за потребе снимања документарног филма о Кличевачком идолу. Ове године, као и претходних, школа је учествовала у акцији солидарности Црвеног крста „Један слаткиш за свог друга”.

   И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content