2019-10-23T09:10:29+02:00 23. октобра, 2019. 09:10 |

ШКОЛА „МИЛОШ САВИЋ“: Образовање у духу српске традиције

Основна школа „Милош Савић“ прославила је свој 179. рођендан. Ова образовна установа основана је давне 1840. године. Током времена, у три градска насеља, Лучици, Пругову и Пољани, образовала је генерације ученика и васпитавала их у духу српске традиције и културе.

Свечана академија у част Дана школе под називом „Тканица“ организована је  у Дому културе у Пољани.

Осим ученика и родитеља, овом догађају присуствовали су и чланови Градског већа Томица Стојановић и Дарко Мирковић, представници месних заједница Пољана, Пругово и Лучица, чланови Школског одбора и Савета родитеља, директори бројних установа и организација…

Улагања у школске објекте

Славиша Стојановић

Највећи улагач у школу„Милош Савић“, централну и подручне, је Град Пожаревац.

Радове у школама омогућило је решавање имовинско – правних односа. У сва три села школски објекти су озакоњени, односно легализовани. У току је реализација пројекта постављања термоизолационе фасаде у матичној школи у Лучици, вредности од преко четири милиона динара, који је подржан од стране Министарства правде Републике Србије, као и израда пројектно – техничке документације за  ђачку кухињу.

-Основна школа „Милош Савић“ у Пољани једна је од 204 образовне установе у Србији, уврштене у пилот пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја, под називом „Обогаћен једносменски рад“. Наш главни циљ је да у ђаке уткамо знање и васпитање, да трасирамо пут у њихову будућност. Тканица, како носи назив овогодишња приредба, део је наше народне ношње, симболика је знања и васпитања. Све што нас је водило до сада биће и убудуће наш императив, како би једна од најстаријих школа у браничевском округу наставила своју богату и успешну традицију, нагласио је директор ОШ „Милош Савић“ Славиша Стојановић.

 

МЕЂУСОБНО ПОШТОВАЊЕ ДОНОСИ РЕЗУЛТАТЕ  

Директор Основне школе „Милош Савић“ у Лучици, Славиша Стојановић истакао је да Школа перманентно негује етос – добру „климу“ између наставника и ученика, наставника и родитеља, и свих међусобно, те да су на то посебно поносни.

-Чињеница је да су у доброј и пријатној атмосфери постигнућа Школе боља и значајнија. То доказују и резултати наших ученика који на различитим сусретима, такмичењима и смотрама остварују изванредне резултате. Подсетићу да су на овогодишњем завршном испиту резултати наших ђака, од када је уведен завршни испит, били најбољи и сви ученици уписали су жељене средње школе, рекао је Стојановић.

Он је подсетио и на  хуманитарни рад Ученичког парламента, као и наставника историје, који већ четири године заредом прикупљају новогодишње пакетиће за угрожену децу. До сада, ученици су прикупљали помоћ за незбринуту децу, социјално угрожене ученике, за Свратиште за напуштену децу у Звечанској у Београду, као и за децу у енклавама на Косову и Метохији.

-Осим тога укључени смо и у еколошки рад кроз разне секције и активности, затим у предузетништво и ученичке пројекте као што су „Финансијска писменост“,  „Европски квиз новца“, и „Сто младих талената браничевског округа“. Наша активност огледа се и кроз информатичке презентације, учествовање у на јавним часовима, трибинама, кроз журнализам, позориште, музику, експерименталне и контролне огледе, спорт…

Награде сарадницима

На свечаности поводом прославе Дана школе, директор ОШ „Милош Савић“ Славиша Стојановић уручио је захвалнице најзаслужнијим појединцима и организацијама.

Награђени су Школска управа Пожаревац, Град Пожаревац, Дунав осигурање, фирма „Елекролукс“, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу, „Водопривреда“, Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ и Давор Марковић, члан Савета родитеља.

 

УСПЕСИ УЧЕНИКА

У претходном периоду, ученици ОШ „Милош Савић“ остварили су изванредне резултате на општинским, окружним и републичким такмичењима.

Ученик Ђорђе Петровић освојио је прво место на општинској, друго место на окружној и треће место на републичкој Књижевној олимпијади, као и треће место на Општинском такмичењу из географије. Хелена Ђорђевић првопласирана је на општинском, а другопласирана на Окружном такмичењу из биологије, остваривши притом учешће на републичком такмичењу из овог предмета. Стефан Новаковић освојио је треће место на Општинском такмичењу из  техничког и информатичког образовања, друго место на окружном такмичењу из истог предмета,  као и пласман на републичко такмичење. Ученица Елена Живковић трећепласирана је на општинском и на окружном такмичењу, док је пето место остварила на републичкој Књижевној олимпијади, као и треће место на Општинском такмичењу из техничког и информатичког образовања. Анђелији Ђокић припало је друго место на Општинском и треће место на Епархијском такмичењу из веронауке, као и друго место на општинској Књижевној олимпијади. Анђела Грдановић освајач је другог места на општинској и трећег места на окружној Књижевној олимпијади. Анђела Савић другопласирана је на општинском и трећепласирана на окружној Књижевној олимпијади. Ученик Алекса Ћуповић освојио је треће место на општинској Књижевној олимпијади, а Сара Живановић прво место на Општинском такмичењу из веронауке. Емилији Јоњић припало је треће место на Општинском такмичењу из веронауке, Милена Митровић и Маша Деспотовић похваљени на литерарном конкурсу Црвеног крста „Крв живот значи“, док је ученик Немања Грдановић награђен за свој литерарни рад у часопису „Клик“. Јован Петровић из Пругова освајач је бројних републичких и међународних такмичења у хармоници.

Више од 30 ученика учествовало у пројекту „Читалачка значка“, а сви учесници су награђени пригодним наградама. Споменимо и то да су високе резултате ученици ОШ „Милош Савић“ остварили и на многим спортским и фолклорним такмичењима.

М. П.