Школом родитељства пожаревачког Дома здравља пружа се подршка породицама које чекају принову да што лакше и здравије прођу кроз период трудноће, а потом и бриге о новорођенчету. Координаторка Школе др Весна Лакић, специјалиста гинекологије и акушерства, наглашава да је циљ превенција ради отклањања неправилности у трудноћи и тиме избегавања штетних последица по мајку и дете.  


Из тог разлога, стручњаци из разних области пружају неопходне информације и упућују будуће и нове родитеље у потребе њиховог потомства и одговарају на многа питања у вези са подизањем и развојем деце. У наредном серијалу текстова разговараћемо са др Сашом Дражиловићем, специјалистом хигијене и субспецијалистом дијететике о исхрани трудница.  

– Правилна исхрана у трудноћи и првим месецима после порођаја је веома значајна и практично неопходна за очување здравља мајке и нормалан раст и развој плода. У току трудноће у телу жене се догађају метаболичке промене које је потребно испратити уравнотеженом исхраном и подизањем имунитета, што се постиже конзумацијом одговарајућих група намирница, наводи др Дражиловић, и наставља: 

Сашa Дражиловић

– Иако трудница има  посебне нутритивне потребе, препоруке за трудноћу и лактацију су у великој мери сличне саветима за здраву исхрану. Принципи правилне исхране трудница су задовољење нутритивних и енергетских потреба и правилно припремање и распоређивање оброка.       

– У циљу  умањења ризика од појаве комликација које би угрозиле здравље и мајке и плода, начин исхране се значајније мења у случајевима када трудноћу прате поједина обољења, као што су шећерна болест, хипртензија или нутритивни поремећаји, као што су гојазност и потхрањеност. Уопштено речено, будућа мајка, треба да ослушкује себе и своје инстикте и да у границама умереног уноси намирнице богате витаминима и минералима као што су воће, поврће, млечни производи, посно месо и риба, интегралне житарице и њихови производи.

Препорука струке је да се са Школом родитељства почне у првом триместру трудноће. Она је бесплатна и намењена трудницама које живе на територији Града Пожаревца, без обзира на то где контролишу трудноћу.

Школа родитељства налази се у оквиру Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, под координацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. Распоред активности и контакт телефони доступни су на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs, а током пандемије препоруке стручњака можете пратити и путем новина и сајта „Реч народа“. 

– Повећање енергетских потреба које обезбеђује довољно енергије за правилан раст и развој плода и физиолошке функције мајке, у првом триместру износи 70 Kcal/дан, у другом триместру 270 Kcal/дан, а у трећем 450 Kcal/дан. Потхрањеност, као и недовољно повећање телесне масе, представљају факторе ризика за претермински порођај, поремећаје развоја плода и потешкоће при успостављању лактације. У случају да је трудница гојазна чешће се развија хипертензија са пратећим компликацијама као што су еклампсија и рађање деце са великом телесном масом. Узимање више калорија него што је потребно беби за раст, доводи до низа здраствених проблема: већа телесна тежина доводи до опререћења мишића, што има за поседицу болове у крстима, ногама, повећан замор и проширене вене. Најтежа комликација је повишен крвни притисак и појава повишеног шећера у крви. У супротном, уношење недовољно калорија може да успори развој бебе, може да резултира падом резерви масти, стварањем кетона у крви и урину и менталном ретардацијом детета, истиче др Саша Дражиловић, специјалиста хигијене и субспецијалиста дијететике, са којим у наредним недељама настављамо разговор на тему исхране у трудноћи.

Наставиће се…

А. М. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.

Share.

Comments are closed.

Skip to content