2021-12-25T10:43:08+01:00 25. децембра, 2021. 10:43 |

Школа „Свети Сава“ лидер у мобилности

Основна школа „Свети Сава“ у Пожаревцу водећа је у Србији по броју пројеката и једина у региону која редовно учествује у пројектима мобилности у оквиру програма „Еразмус +“. Више о томе сазнајемо од наставника историје и координатора ових пројеката Петра Пантића. 

Колико пројеката постоји у оквиру програма и шта подразумевају?

-Имамо пет пројеката, стратешких партнерстава. Први и најстарији је пројекат ,,Различито идентични“ и  у његовој реализацији учествују школе из Турске, Португала и Хрватске. Идуће године планира се обилазак свих тих школа, са по петоро ученика и по двоје наставника. Што се тиче осталих пројеката, први је ,,Светла, камера, акција“, и ту су школе из Шпаније из Хуеске у којој смо били у октобру ове године, а требало би  да се обиђу школе Италије, града Сан Севера, Португала, Лагоса, Пољске, града Замушћа и Турске. Координатори пројекта ,,Нека засија сунце у нашим школама“ су из француске школе,  која се налази у граду Троу, а осим нас и њих, ту је и школа из Грчке са острва Лезбос и школа из Сливена у Бугарској. Пети пројекат је еколошки ,,Заједно за зелену будућност“, а координатори су из румунских школа. Тамо смо већ били, а очекује нас путовање наставника и ученика у Естонију, Италију, школу у Турској и  школу код Будимпеште, у Мађарској. Дакле, планиран је обилазак 17 земаља у Европи, у наредних годину и по дана.

Ученици из Португала, Турске и Хрватске у посети Србији

Колико ће укупно наставника, а колико ученика учествовати у овим мобилностима?

-Око 96 ученика и 25 наставника ће ићи учествовати у овим мобилностима и сви они имају задатак да своја искуства, импресије и нова знања поделе са својим вршњацима, ако су ученици, или са својим колегама, ако су наставници у питању.

Орловско крило

Дозволи да ти поклоним зубато сунце што се рађа у јесени тихо,

Превешћу ти древне, љубавне руне док ме посматраш дубоко

и мило.

Испричаћу ти бајку о шареним звездама и ноћима које немају крај,

Док те грли моје орловско, рањено крило, дочараћу ти летове које сам

летела да бих на земљи пронашла рај.

Даћу ти пахуље на гранама храста да ти говоре о временима прошлим,

Да ти кажу колико је на југ отишло ласта, а колико њих никада назад није хтело доћи.

Измрвљену земљу ћу пажљиво скупљати и у њу зсадити мир,

Тако  да кад плачеш то ветар не осети

И твоје сузе не повуче вир.

Волећу те тако како само ја умем, како ме је душа научила временом,

Волећу те како орлови само знају док ти речи изговарам медено.

Одсвираћу ти дане и године, тако да на свету постојимо само ми,

Тако да не приметиш смртност што у џангризавцима постоји,

Не за нас, плодове љубави.

Лара Луковац VIII3

Шта би био генерални циљ свих мобилности и шта  уопште можемо да кажемо о мисији Еразмуса +?

Поента Еразмус+ пројеката мобилности јесте да наши ученици и запослени посете све ове школе, да развију своје личне компетенције попут језичких, дигиталних, кутролошких  и осталих, јер ће на свим тим путовањима учити о култури сваке државе и сваког народа који буду посетили, а такође  ће одласком  на све ове обиласке морати да унапреде свој енглески језик. Циљ је такође  ширење европске димензије у нашој школи. Желимо да наши ученици виде како њихови вршњаци широм  Европе уче, друже се, живе, проводе слободно време… Дакле, није поента само бити у школи у тим земљама, него уопште видети како они живе.

Да ли то значи да ће наши другари проводити време са својим вршњацима у њиховим домовима?

-У већини пројеката да, то је неки циљ, пошто је због пандемије немогуће  све време да спавају код ученика, проводиће сигурно добар део дана са својим вршњацима и на тај начин се упознавати.  Колико видимо они одржавају та пријатељства и по месец- два дана после мобилности, као што се то већ дешава у неким пројектима. 

Какву корист школа и локална заједница имају од ових пројеката?

-Новац од пројекта ће се трошити у нашој земљи и нашем граду. На ширем плану донеће своје искуство и знање које ће пренети нашим ученицима и наставницима, а кроз упознавање са њиховим обичајима доћи ће до значајне интеркултуралне размене. Такође, то је прилика да се промовише град, јер ће све делегације обилазити Пожаревац и околину и упознавати се са нашим културно-истријским специфичностима и туристичком понудом.

Дете је дете, да га волите и разумете

Дете је као чигра,

Зато што воли да се игра.

Да дете има крила,

Бака би морала да буде вила.

Дете заслужује пажњу сву

У добру, а и ако пође по злу.

Деца воле разне игре,

Јер немају друге бриге.

Дететова највећа је брига

Када нема са ким да се игра!

Дете воли баке и тете,

Најважније је да га разумете.

Разумите децу људи сви,

Најважнија срећа смо вам ми!

Милица Васић VIII3

Да ли ћемо наставити са оваквим пројектима у наредном периоду?

-Ми смо једина школа на територији Браничевког округа која ради „Еразмус +“ и водећа је у Србији по броју пројеката. Циљ нам је да задржимо лидерску позицију и у ту сврху смо аплицирали за Еразмус акредитацију. До краја 2027. године сваке године одређени двоцифрени број ученика и наставника ове школе одлазиће на мобилности широм Европе. Ученици су подељени су у четри кластера и сваки разред би ишао сваке године у европске градове на све четири стране света. Упоредо са тим наставници би ишли на стручна усавршавања, а стечена знања ћемо онда покушати да применимо у нашој школи.

Припремили чланови Новинарске секције