2020-01-24T09:36:16+01:00 24. јануара, 2020. 09:36 |

Школа „Вук Караџић“ Пожаревац: Сваке године бољи услови

Почетак године идеално је време за сумирање резултата остварених у години која је за нама. Ових дана подвлачи се црта испод обављених послова, сабирају утисци и резултати.

Тако је и у Основној школи „Вук Караџић“ у Пожаревцу. Директор ове образовне установе Владан Видојевић каже да из године у годину теже ка бољим успесима, квалитетнијем образовању и савременијим условима и начинима рада.


Владан Видојевић

Школа „Вук Караџић“ осим матичне у Пожаревцу има  и шест издвојених одељења, осмогодишњу школу у Забели и четворогодишње у Дубравици, Батовцу, Живици, Брежану и Драговцу. По речима директора, протеклу годину у пожаревачкој Основној школи „Вук Караџић“обележила су значајна постигнућа за шта су заслужни како ученици, тако и учитељи и наставници школе.

 -Изузетним залагањем наших ученика, њихових учитеља и наставника, дошли смо до добрих резултата у претходној години. На такмичењима из свих области 230 ученика  освојило је  једно од прва три места на општинским, окружним или републичким такмичењима. Осим изузетних ученичких успеха, наставно особље било је активно на свим нивоима. Једна од активности је укључивање наших наставника и учитеља у  пројекат Министарства просвете Републике Србије под називом „2000 дигиталних учионица“ , те је за потребе наставног процеса добијена рачунарска опрема, рекао је Видојевић.

Школа са историјом

Основна школа „Вук Караџић“, основана је 7. септембра 1887. године.  Почетак рада везан је за једну малу зграду, која се налазила на месту званом „запис“ (садашњи станови солидарности) где се секу улице Дунавска и Партизанска. У поменутој малој згради почела је са радом „Пожаревачка бурјанска школа“, која је имала само једно одељење трећег разреда са 45 ученика, које је водио учитељ Алекса Димитријевић.

               У близини мале зграде, 1895. подигнута је „Прва занатлијска школа“ или „Зграда изложбе“, чије просторије одмах почиње да користи Бурјанска школа за одржавање наставе. Пошто зграде изграђене од лошег материјала нису одговарале најелементарнијим хигијенско-педагошким захтевима, донета је одлука да се изгради нова школска зграда на државном плацу у Бурјану. Изградња нове школске зграде, за потребе основних школа започета је 10. јуна 1908. године и трајала је до 30. јуна 1909. године. Школска зграда је имала четири учионице и две канцеларије. Крајем августа 1909. године, школска зграда Прве занатлијске школе је напуштена, а њена одељења су преведена у нову зграду у Бурјану. Тако је Пожаревац добио своју прву државну школску зграду за потребе основних школа.

               Назив „Вук Караџић“ добила је школске 1913/14. године. До коренитих промена у раду школе долази школске 1958/59. године када је почела да ради као осмогодишња школа. Исте године дошло је до припајања Основне школе из Забеле са Основном школом „Вук Караџић“ из Пожаревца. Због повећања броја ученика било је потребно проширити школу. Изградња новог дела школе завршена је 1. марта 1964. године и тако је, уз стару, изграђена нова школска зграда са 9 учионица, 3 канцеларије, фискултурном салом и радионицом. 1977. године дограђен је део школе до Ратарске улице, а 2003. године, дограђен је још један спрат са пет учионица, односно кабинета. Школа се данас налази се у Моравској улици у Пожаревцу.

                                                            МОДЕРНИЈЕ У ГРАДУ И СЕЛИМА

 Осим запажених успеха на разним такмичењима,школа је током године добијала модернији изглед. Улагано је у санацију школских објеката.

 -У централној школи постављени су нови подови у свим учионицама. У две учионице  обновљене су  све школске клупе и столице, а у наредном периоду зановићемо школски намештај у још неколико учионица. Наставници су, такође, добили нове столице у зборници. У свим учионицама постављене су беле табле. Упоредо са тим, набављамо и савремена наставна средства, како би рад са ученицима био занимљивији и продуктивнији.  Издвојена одељења у Брежану и Батовцу добила су  нове столове и столице, а постављена су и нова спољна врата на школској згради, рекао је Видојевић.

 Планова има и за 2020. годину. По речима директора ове установе, како би обезбедили што боље услове,  планира се доградња мокрог чвора на спрату, набавка школског намештаја,  као и савремених наставних средстава у виду лап топова и пројектора.

                                                                                                                                     И.Р.