2021-02-02T23:36:56+01:00 2. фебруара, 2021. 23:36 |

Школска слава у Браничевском округу …

Школска слава Свети Сава прослављена је према традицији и у образовним институцијама Браничевског округа. Стицајем околности, због пандемије короне, обележавање празника ученика и њихових наставника овог 27. јануара обављено је у складу са епидемиолошким условима.

У наредном тексту преносимо како је прослављен Свети Сава у појединим школама, а опширније извештаје прочитајте у Недељнику „Реч народа“.



У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ СА ДОМОМ УЧЕНИКА „НИКОЛА ТЕСЛА“ КОСТОЛАЦ

Прослављен Савиндан

Школска слава, Савиндан, традиционално је прослављена у костолачкој Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“, али овога пута знатно скромније и без великих окупљања због још увек специфичних епидемиолошких услова.

Резање славског колача је у просторијама школе обавио свештеник новокостолачки Дејан Лазаров. Уследила је здравица колачара Надежде Вулић, која је свима који раде са децом пожелела да и даље буду надахнути и одоле свим искушењима свог одговорног позива



МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ПОЖАРЕВАЦ

Такмичење на Савиндан

Савиндан је у Медицинској школи обележен ненаставно, али радно, узпоштовање свих прописаних епидемиолошких мера. Директорка Тина Капларевић и овогодишњи колачар Јелена Ђуровић у Саборној цркви присуствовале сечењу колача и литургији.

Истог дана је у кабинету за информатику реализовано школско такмичење из географије, при чему
су се две ученице и пласирале у даљи круг такмичења.



ОШ „СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ“ БРАДАРАЦ

Знање и солидарност

Школска слава Свети Сава прослављена је у централној школи у Брадарцу и свим издвојеним одељењима.

У славу Светог Саве ученици школе учествовали су у украшавању школских објеката ликовним и литерарним радовима, а урађен је и филм, виртуелна Светосавска академија, који се може погледати на сајту школе www.stigskola.edu.rs и званичној Фејсбук страници. У нади да ће следеће године школска слава бити прослављена као ранијих година, славећи просветитеља чијим стопама знања корачају ученици, колачари су преузели част да буду домаћини школске славе наредне године.



ОШ „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“

Свети Сава је међу нама докле год причамо о њему

Ове године није било организованог одласка у цркву због актуелне епидемиолошке ситуације, али су деца која су то желела, заједно са својим родитељима, присуствовала литургији у цркви Свете Петке.

Отац Предраг Радаковић поручио је да је Свети Сава везао наш народ за вечност, али и да су наважнији љубав и поштовање себе и других.

У пригодном програму органованом у холу школе, ученица Јована Стојадиновић отпевала је химну Светом Сави у пратњи наставнице музичке културе Маје Савић. Златан Радовановић, директор пожаревачке ОШ „Десанка Максимовић“ истакао је да треба неговати традицију и обичаје, а да је Свети Сава међу нама докле год причамо и пишемо о њему.



ОСНОВНА ШКОЛА „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“

Прослављена школска слава

Ове године, школска слава Свети Сава, у Основној школи „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу обележена је скромно, у присуству једног броја запослених и родитеља ученика, овогодишњих колачара и домаћина славе за наредну годину.

Славски колач пререзан је у холу школе, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Директор Горан Сегер захвалио се свештенику Владимиру Кочаберу, породицама Антић и Кочев, учитељици Љубинки Јеремић, члановима колектива и ученицима који су својим присуством и организацијом пригодног програма величали лик и дело првог српског архиепископа Светог Саве.



ОСНОВНA ШКОЛA „СВЕТИ САВА“ ПОЖАРЕВАЦ

Резањем колача обележен  Савиндан 

У Основној школи „Свети Сава“ која носи име првог српског просветитеља и архиепископа, резањем колача у присуству свештеника, награђених  ученика и чланова Школског одбора, обележен је Савиндан.

Ове године је колач из руку колачара, директорке Маргарете Секуловић, отишао у руке председнице Школског одбора Светлане Спасић. Директорка Секуловић честитала је школску славу  и пожелела да светосавски дух да свима снагу како би се што пре превазишли проблеми, ситуације и околности у којима се налазимо.  Ученици ове школе снимили су приредбу поводом Дана  духовности и поставили је на Јутјуб канал.   Резање славcког колача обављено је и у издвојеном одељењу у Ћириковцу.



 ОСНОВНA ШКОЛA „МИЛОШ САВИЋ“ ЛУЧИЦА

Награде најбољим ученицима

Основна школа „Милош Савић“ Лучица, са издвојеним одељењима у Пољани и Пругову обележила је школску славу. Савиндан је ове године прослављен у складу са прописаним епидемиолошким мерама у просторијама издвојеног одељења у Пругову. Заједно са овогодишњим колачарима, породицом Јовановић из Пругова, делом колектива школе и парохијским свештеницима, пререзан је славски колач. 

Породица Јовановић је припремила пакетиће за награђенеученике, као и за све ученике издвојеног одељења у Пругову.



ПОЉОПРИВРЕДНA ШКОЛA СА ДОМОМ УЧЕНИКА „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ ПОЖАРЕВАЦ

Слава обележена резањем колача 

Први пут у најстаријој пољопривредној школи у Србији није приређена свечана Светосавска академија, каже Видоје Вукашиновић, директор: 

-То не значи да заборављамо на нашег светитеља, који је утемељио нашу цркву, државу и школу, већ да нам услови не дозвољавају да се окупљамо. Светосавље нам је и данас, у тешком времену, опомена да треба да следимо Савино дело, волимо и будемо вољени, да наше срце увек буде испуњено радошћу и топлином, разумевањем за друге. Радујемо се што су школе упркос тешкоћама због пандемије остале место где се стичу знања, вештине и ставови, негује љубав и лепа реч.

Слава је обележена резањем колача, на Светог Саву, у Саборној цркви Светих архангела  Михајла и Гаврила у Пожаревцу. Овогодишњи колачар, професор Лазар Милетић славу је предао професору Велибору Јанковићу.



СВЕТИ САВА У ШКОЛАМА КУЧЕВСКОГ КРАЈА  

                                                   Уз славски колач и поделу пакетића

Ученици и наставници у све четири основне школе на територији општине Кучево – „Угрин Бранковић“ Кучево, „Милутин Миланковић“  Раброво, „Вељко Дугошевић“ Турија и „Слободан Јовић“ Волуја,  као и у средњој Економско-трговинској и машинској  школи, обележили су школску славу Светог Саву. Пандемија Ковида 19 условила је да то буде другачије него претходних година, без приредби и академија. У основним школама су подељени новогодишњи пакетићи које је донирала локална самоуправа  и резани славски колачи. Наравно, све је протекло уз примену прописаних епидемиолошких мера.



ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКА ШКОЛА ПОЖАРЕВАЦ

Светлост светосавља и у посебним околностима

Економско-трговинска школа Пожаревац је школску славу, попут бројних образовних институција, обележила у складу са актуелном епидемилошком ситуацијом. Наиме, Свети Сава обележен је на адекватан али специфичан начин, путем онлајн приредбе, која je презентована и реализована на начин који прописују ванредне околности. Ученицима, запосленима, некадашњим радницима, родитељима ђака, члановима Школског одбора уз помоћ савремених технологија обратила се директорка Сибинка Живановић наглашавајући: 

– Ове године због пандемије Светог Саву славимо раздвојени, без гостију и пријатеља, на дистанци.То је дан када се присећамо Савиних мудрих речи и великих дела која на нам је оставио.Сава је наш учитељ и просветитељ, оснивач наше цркве и државе, зачетник аутентичне и отворене српске културе. Учио нас је да чувамо свој језик и традицију,  да су јединство и разумевање снага заједништва коју чине Љубав, Вера и Нада – што је најважније, што нас кроз живот води и што  нам даје снагу да пребродимо и тешка времена, истакла је Живановић.

Потом је уследила онлајн приредба коју су ученици Економске школе уприличили уз помоћ наставника.



Школска слава у жагубичкој општини

Скромније него иначе, због епидемиолошке ситуације  у свим школама и Предшколској установи „Полетарац“ у општини Жагубица обележена је слава Свети Сава.

Ученици основне школе „Јован Шербановић“ у Крепољину славу су обележили у цркви Светог архиђакона Стефана где је служена литургија и обављен обред сечења славског колача. О Светом Сави, оснивачу српске цркве и државе, ученици су рецитовали, а јереј Саша Серефимовић је изговорио беседу о Светитељу Сави и ђацима поручио да је, како је то и Свети Сава говорио, образовање важно. Такође им је поручио да у духу светосавља, воле једни друге. 

Славу је свим ученицима и наставницима честитао Горан Милинковић, директор ОШ „Јован Шербановић“ и поручио да следе дело Светог Саве.



САВИНДАН У ПЕТРОВАЧКОМ КРАЈУ

                                           Школска слава обележена у свим школама

Свети Сава који се сматра заштитником ђака, просветних радника и школских установа, помињан је прошле среде, 27. јануара у свим школским установама. На пригодан начин и скромно, у складу са епидемијском ситуацијом, школска слава обележена је и у петровачкој општини. Средња школа „Младост“ и Основна школа  „Бата Булић“ су славски колач резале у цркви Светог Вазнесења Господњег.

Литургију у цркви поводом Савиндана својим појењем улепшао је Хор Свети Лука. 

У част школске славе у Народној библиотеци „Ђура Јакшић“ организован је трећи Дечји светосавски турнир у шаху за ученике млађих разреда. Организатори су били Шах клуб „Слога“, Шаховска секција Основне школе „Бата Булић“ и Народна библиотека „Ђура Јакшић“. Подршку организацији пружио је Спортски савез Општине Петровац на Млави.



САВИНДАН У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ У ПОЖАРЕВЦУ

Савино дело – књига духовности

Због тренутне епидемиолошке ситуације школска слава, у пожаревачкој Основној школи „Доситеј Обрадовић“ празнована је на нешто другачији начин, без организовања свечане академије и програма ученика, али са пуно љубави и поштовања према светитељу Сави.

У јутарњим сатима, у Саборној цркви у Пожаревцу пререзан је славски колач, а након тога у холу школе додељене су награде најуспешнијим ученицима на традиционалним наградним конкурсима у литерарном и ликовном стваралаштву организованим у част Светог Саве.

Путем фејсбука, у оквиру обележавања 27. јануара, школске славе Светог Саве, емитован је и кратак филм у коме су се нашле све досадашње прославе Савиндана. Према речима директорке ОШ„Доситеј Обрадовић“ Иване Јоксимовић, овај дан посвећен је првом српском архиепископу, просветитељу, зачетнику прве српске средњовековне књижевности и утемељивачу самосталности Српске православне цркве.

-Савино дело је једна отворена књига духовности која преноси мир, љубав, човекољубље, поштовање и друге људске врлине, које ми у школи данас преносимо на своје ђаке.