Седница Скупштине Градске општине Костолац којом је председавала Милена Церовшек, одржана је у уторак, 29. јуна и на њој је донета одлука о завршном рачуну буџета за 2020. годину.Завршни рачун буџета Градске општине Костолац за прошлу годину показао је да су и приходи и расходи били скоро упола мањи од планираних. Узроци су како је на седници Скупштине образложио председник  Градске општине Серџо Крстаноски, у успоравању реализације програма због ванредног стања и епидемиолошке ситуације, као и распуштању Скупштине, раду привременог органа и одржавања превремених избора у Костолцу.

Буџет Градске општине Костолац, што је показао и завршни рачун за 2020. годину, је извршен са 52,59 одсто. Остварени су текући приходи у износу од 196 милиона динара и расходи од 190 милиона. Иначе, како је рекла подносећи извештај на седници Скупштине Зденка Радосављевић, шеф одсека за буџет и финансије, планирани приход је био 354,2 милиона динара. Образлажући шта се дешавало, председник Крстаноски је рекао:

-Анализа показује да је ово једна од најслабијих година у извршењу буџета у односу на план. То је пре свега због епидемиолошке ситуације и ванредног стања које је почело 15. марта и трајало готово три месеца. Нисмо могли да распишемо ниједну јавну набавку и Градска општина Костолац је функционисала кроз текуће одржавање. Такође, шест месеци је функционисао привремени орган све до 18. августа када је конституисана Скупштина, а све до 21. јуна ове године били смо под епидемиолошким мерама. Све су то били разлози зашто је реализација капиталних инвестиција  била толико мала у 2020. години.

Капиталне инвестиције    

За 2020. годину буџетом ГО Костолац било је планирано да се за капиталне инвестиције издвоји 168, 9 милиона. Међутим,  укупна реализација је била 46 милиона динара или 27, 24 одсто. У јануару и фебруару  је урађена унутрашњост школске спортске сале  и утрошено је 7,8 милиона. У нови дрворед из јавне набавке из 2018/19 године на пролеће 2020. године је уложено 11,7 милиона динара. На основу две велике јавне набавке које су расписане у августу, за изградњу фекалне канализационе мреже и црпне станице утрошено је 98 милиона. Део средстава је утрошен и запројекат уклањања костолачког надвожњака.

У таквој ситуацији, Градска општина Костолац је у току 2020. године највише је радила на пројектној документацији.  Урађено је укупно 14 пројектних задатака како је на седници навео Крстаноски.

Одборници Скупштине Градске општине Костолац једногласно су усвојили одлуку о завршном рачуну буџета за 2020. годину.

                                                                                                Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content