Мирослав Унгурјановић, Бојан Илић и Милић Јовановић

Данас је у Пожаревцу одржана седница Скупштине града, на чијем дневном реду су се нашле свега четири теме. Седници, коју је водио председник локалног парламента Бојан Илић, ни овога пута нису присуствовали одборници Демократске странке.

Највише полемике изазвао је Предлог одлуке о мрежи јавних основних школа на територији Града Пожаревца. Чланица Градског већа Весна Пејић нагласила је да се ова одлука доноси на основу Уредбе Владе Републике Србије. По њеним речима, сви директори образовних установа били су упућени у сваки сегмент израде мреже основних школа и ниједан није имао примедбе на овакав предлог. Такође, подсетила је и на то да се у рационализацију установа кренуло још 2008. године и нико од тадашњих постојећих структура није показао спремност да објективно сагледа демографску ситуацију Града Пожаревца, укључујући и Градску општину Костолац и да предложи мрежу установа васпитно – образовног система.

      Весна Пејић

У Одлуци о мрежи јавних основних школа на територији Града наводи се да ће укидањем осам издвојених одељења основних школа у Пругову, Речици, Касидолу, Берању, Маљуревцу, Бубушинцу, Братинцу и Набрђу, ученици из Пругова похађати наставу у Лучици, ђаци из Речице у Кличевцу, из Касидола и Берања у Барама, ученици из Маљуревца, Бубушинца и Братинца у Брадарцу, а из Набрђа у насељу Трњане. На основу смањења одељења у мрежи јавних основних школа на територији Града смањио би се и број запослених. Осим финансијских ефеката, рационализацијом, између осталог, ослобађају се добро уређени објекти који би се уз мала улагања могли прилагодити другој намени.

На овој седници усвојена је и Одлука о мрежи јавне предшколске установе на територији Града Пожаревца, а пред одборницима нашла се и измена Одлуке о оснивању Дома здравља, која је већином гласова одборника усвојена.

Последња тачка дневног реда резервисана је за област разрешења, престанка мандата и именовања. Именован је члан Управног одбора Дома здравља, а разрешен је и именован члан УО Предшколске установе „Љубица Вребалов“.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content