2019-05-30T20:55:57+02:00 30. маја, 2019. 20:55 |

СКУПШТИНА МАЛОГ ЦРНИЋА: О раду Управе и завршном рачуну

На дневном реду седнице локалног парламента у Малом Црнићу нашло се 24 тачака, а најпре је разматран извештај о раду Општинске управе и финансијски извештаји основних школа у Топоници, Смољинцу и Малом Црнићу.

            Председник Општине Малиша Антонијевић је овом приликом похвалио рад Општинске управе, нагласивши да она тежи да стручно и ефикасно одговори на захтеве грађана, да редовно спроводи партиципативно буџетирање, где је грађанима омогућено да утичу на коришћење буџетских средстава.

М.Антонијевић

-Општинска управа се труди да прати наше идеје и реализује оно што смо зацртали и усвојили на скупштинским заседањима. У току 2018. године реализовано је много пројеката, као што су санација позоришне сале ФЕДРАС-а, асфалтирање улица у насељима, санација моста у Кули, санација споменика културе… Такође, на овом заседању дата је сагласност на одлуку  Надзорног одбора ЈКП „Чистоћа“ о допуни ценовника, а тиче се нових услуга које ће ово предузеће обављати захваљујући томе јер смо купили трактор са неопходним прикључцима, казао је Антонијевић.

Председница Скупштине општине Горанка Стевић истакла је да су на седници усвојена два веома битна акта, Оперативни план за одбрану од поплава на водотицима другог реда који се односи на хидрографске карактеристике подручја, узроке и последице поплава, превентивне мере и целокупну организацију у таквим условима и годишњи програм заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини,  којим се утврђују све врсте и обим радова на заштити и уређењу пољопривредног земљишта.

-Донето је и 10 одлука, првенствено из области комуналне делатности, а ради усклађивања са законом и новим Статутом Општине. Посебно треба издвојити одлуку о доношењу Стратегије пољопривреде и руралног развоја Општине за период од 2019. до 2023. године. Имплементација овог значајног развојног и дугорочног документа представља веома сложен и одговоран задатак, јер подразумева учешће већег броја директних и индиректних субјеката, захтева координацију и синергију многобројних активности и њихову контролу. Усвојена је и одлука о обезбеђењу подршке за функционисање система одбране од града, којом ће Општина пружати надокнаду за 14 стрелаца у висини од 6.000 динара и набављати противградне ракете, казала је Стевићева.

Председништво СО

У наставку седнице одборници су дали зелено светло на одлуку о завршном рачуну буџета Општине за 2018. годину. Укупни приходи и примања буџета износили су 466.758.000 динара, укупни расходи и издаци 285.649.000 динара, тако да је разлика између укупних прихода и расхода 181.109.000 динара. За законског заступника Општине Мало Црниће одређена је адвокатска канцеларија Јелене Михајловић из Пожаревца, док ће за стручно утврђивање времена и узрока смрти умрлих изван здравствене установе и издвање потврде о смрти обављати доктори медицине Емад Еслеем, Слађана Бели, Софија Недић и Славица Живановић. Нови чланови Штаба за ванредне ситуације су потпуковник Зоран Дом и Аца Јовановић, начелник Полицијске станице Мало Црниће.

Д.Динић