На последњој седници локалног парламента у Малом Црнићу на којој је председавала Горанка Стевић, одборници су потврдили мандат одборнику Малиши Стокићу и усвојили овогодишњи програм пословања ЈКП „Чистоћа“. Према речима директора овог предузећа Мирослава Живојиновића, планирани приходи су у односу на прошлу годину умањени за 8 милиона и износиће 50.860.800 динара, док су расходи предвиђени у износу од 50.841.380 динара. Од инвестиција планирана је набавка грејдера за шта су обезбеђена средства, и једног возила за превоз путника. Такође, одборници су већином гласова усвојили анализу пословања и информацију о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања Комуналног предузећа за период од 1. јануара до 31. децембра 2019. године.

У наставку седнице дато је зелено светло плану рада Дома здравља за 2020. годину. Директор др Емад Еслеем истиче да перманентним унапређењем квалитета рада, Дом здравља тежи што бољем позиционирању међу установама примарне здравствене заштите.

-Здравствену заштиту становништу општине Мало Црниће пружаћемо на најефикаснији могући начин, уз минимизирање трошкова пословања, пратећи позитивну и законску регулативу и постављајући пацијента у центар здравственог система, рекао је др Емад Еслеем.

 О ефикаснијој здравственој заштити на седници је говорио и председник Општине Малиша Антонијевић.

Малиша Антонијевић

-Разуђеност општине је таква да морамо да размишљамо о амбулантама и наша је обавеза као оснивача да додатно упослимо три медицинске сестре у наредном периоду и изађемо у сусрет свим изазовима са којима ћемо се суочавати, рекао је председник.

Већином гласова усвојен је извештај о раду за прошлу годину и план рада за 2020.  годину Општинског штаба за ванредне ситуације. У извештајном периоду Штаб је деловао у складу са својим овлашћењима и потребама, које су изискивали редовни догађаји, ванредних ситуација није било, док се план рада за ову годину састоји од осам  тачака. Одборници су дали сагласност и на извештај о остваривању плана рада ПУ „14.  октобар“ за школску 2018/2019. годину и на план рада ове установе у школској 2019/2020.

      Одборници су у наставку прихватили и овогодишњи план и програм активности Библиотеке „Србољуб Митић“ где се у минулом периоду доста радило на проширењу просторних капацитета, отворена је сала за промоције, уређени су дечије одељење и галеријски простор и уведено централно грејање у читавој згради. У наредном периоду предстоје радови на бољој топлотној изолацији и урађењу фасаде према одговарајућим стандардима.

ПОДРШКА ЗАПОШЉАВАЊУ И ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Пред одборницима је био и извештај о извршењу буџета за период јануар – децембар 2019. године. Према речима председнице СО Горанке Стевић, укупни приходи буџета остварени су у износу од 352.927.426 динара или 102,21 одсто у односу на план, а расходи 354.881.291 динар или 68,16 одсто према плану. Усвојен је и Локални акциони план запошљавања који представља један од инструмената спровођења активне политике запошљавања на подручју општине Мало Црниће.

-Основни циљеви Локалног акционог плана запошљавања усклађени су са циљевима на националном нивоу и између осталог обухватају подстицање запошљавања и укључивање теже запошљивих лица на тржиште рада. Ове мере спроводиће се уз суфинансирање из општинског и републичког буџета. У 2020. биће организовани јавни радови у области одржавања и обнављања јавне инфраструктуре и заштите животне средине, истакла је Горанка Стевић.

Одборници су такође одлучили да се повећају средстава за субвенционисање камате на кредите са 600.000 на 900.000 динара и смање средстава регреса за куповину квалитетних коза са 500.000 на 200.000 динара.     

                                                                                               Председиштво СО

 

БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ

Од осталих донетих одлука поменућемо ону која се односи на усвајање програма рада, финансијског плана и плана програмских активности Туристичке организације. Наставиће се са организацијом манифестација и осмишљавањем туристичке понуде.

 Одборници су усвојили извештај о раду Општинског већа и председника Општине у 2019. у којој су настављене активности на реализацији нових и већ започетих пројеката делом или у потпуности финансираних из средстава општине и надлежних министарстава. Одборници су једногласно усвојили измену одлуке о финансијској подршци породицама са децом, којом је обезбеђен бесплатан превоз за све средњошколце који похађају наставу на територији  браничевског округа.

За новог члана Општинског већа изабран је Никола Рајић из Смољинца, а именовани су и чланови Локалног савета родитеља и Комисије за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта. Дата је и сагласност на одлуке о боравишној такси, локалним комуналним таксама и локалним административним таксама.

                                                                                                         Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content