На чело Општине Кучево, 17. децембра ступила је мастер економских наука, Славица Булутић. Нова председница одмах је предузела одређене мере ка побољшању стања у неким сегментима живота у кучевачкој општини. О тим мерама као и о плановима и програмима у 2019. години, у разговору за „Реч народа“ нова председница каже:

-Општина Кучево спада у неразвијене општине, али тенденција је да се прати европски пут, јер време у којем живимо намеће нам другачији приступ него што је био до сада. Општинска управа није никада изгубила наду и веру у боље и све што је урађено засновано је на реалним проценама сопоствених снага. Захвални смо грађанима што схватају да је време у коме живимо јако тешко и да се треба изборити с тим, и за сада је најважније повратити веру у то да је бољитак могућ и зато сам и одабрала овај пут, пут којим се ређе иде, јер желим да моји суграђани живе много боље, каже новоизабрана председница Општине.

            Ви сте били заменица председника Општине. Који су ваши доприноси са позиција те функције?

Више је пројеката чији сам била иницијатор. Први пројекат био је везан за запошљавање и заштиту животне средине, а реализован је у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и финансиран од страна Немачке развојне агенције – ГИЗ. Запослена су 24 радника и субвенционисана 3 правна лица са по 5.000 евра. Кроз пројекат је купљена опрема за примарну селекцију отпада. Вредност пројекта је 195.000 евра. Добијена су средства од ЕУПРО-а за замену потисног вода у Кучеву у вредности од 150.000 евра. Добијена су средства из ЕУПРО-а за израду пројектно-техничке документације, а кроз пројекат, који је финансиран од стране Министарства финансија за адаптацију зграде бившег комитета и претварање у бизнис инкубатор и мапирање пољопривредних парцела ради стварања базе података, како би се одредило које културе успевају на одређеним парцелама. Вредност тог пројекта је 223.000 евра. Од Министарства за регионални развој добили смо средства за мини линију за прераду воћа и поврћа у вредности од 7.500 милиона динара. Од Министарства за заштиту животне средине добијена су средства за озелењавање града, у вредности од 4,5 милиона динара. У прекограничној сарадњи са Румунима одобрен нам је пројекат за бушотину, како би се истражио квалитет и количине термалне воде, а вредност овог пројекта је 415.000 евра. Уколико топле воде има у довољним количинама и одговарајуће је температуре, биће искоришћена за прикључак на топлификациону мрежу и бањски туризам. Планирамо отварање топлане на биомасу која ће топлотном енергијом снабдевати јавне објекте. Имамо пројекат са Румунима за набавку возила за гашење шумских пожара. Такође, ту је и више ситнијих пројеката, као што је нпр. Измена плана детаљне регулације индустријске зоне у циљу привлачења страних инвеститора, у вредности од око 20.000 евра. Радимо на реализацији Плана генералне регулације за ромско насеље Бродица.

Сарађиваћу са свима!                                   

Новоизабрана председница Општине Кучево, поводом  празника је поручила :

-Сарађиваћу са свим председницима општина, градоначелником Пожаревца, националним саветима свих мањина, невладиним организацијама, приватним предузећима, предузетницима, војском, полицијом и црквом, а највише са грађанима Општине Кучево.

Поштовани суграђани, у новој 2019. години желим вам пуно здравља, просперитета, личног и породичног успеха и испуњење свих ваших жеља. Срећна вам Нова година!

 

Од тренутка ступања на функцију председнице Општине, Славица Булутић наставља са започетим пројектима, а у плану има и неколико нових, од којих издваја реконструкцију Основне школе „Угрин Бранковић“, у вредности од 54 милиона динара.

Које сте активности још предвидели?

-Реконструкција Дома здравља је питање од велике важности за грађанство и стога смо конкурисали за средства, те нам је одобрено 111 милиона динара. Радови ће започети почетком 2019.године. Моја велика жеља је да, у сарадњи са грађанима оживимо индустријску зону, како бисмо добили нова радна места. У Кучеву намеравамо да брзо и на најбољи начин искористимо енергију људи, сунца, воде, ветра, за продукцију хране и енергије. У плану је развој агроиндустрије, где ћемо развијати пољопривреду и наша села. У наредној години отворићемо мини фабрику за прераду воћа и поврћа у Нересници. Потрудићемо се да у наредној години урадимо пројекте за систем наводњавања, тражићемо повољне зајмове за села, пољопривреду, елиминисаћемо непродуктивне расходе, наводи Булутић и додаје: – Залагаћу се да се укину одлуке о исплатама из општинског буџета, где се масовно злоупотребљавају уједи паса и у плану је отварање азила за псе.

Какав је положај младих у вашој општини и да ли имате слуха за њихове потребе?

-Оживећемо Канцеларију за младе, формираћемо посебне пројектне тимове за инфраструктурне пројекте и овом приликом позивамо младе да нам се придруже и јаве, како бисмо унапредили живот у нашој средини. Свесни проблема „беле куге“ предузећемо кораке из области социјалне заштите, потрудићемо се да током 2019.године донесемо сет одлука које ће помоћи младима да се одлуче на овај најважнији корак у животу. Наши стратешки оквири за будућност су укључивање младих у све друштвене токове, како бисмо побољшали квалитет њиховог живота и омогућили им радна места, чиме бисмо спречили одлазак из наше средине.

Подизање квалитета у самој општинској управи, такође је један од наших планова, а он се првенствено односи на пројекат Е управе и његову имплементацију, чиме се добија транспарентан буџет, на чије формирање велики утицај може да изврши и сам грађанин. Смањићемо бирократске процедуре и убрзати рад администрације, како би грађани што мање чекали у редовима. Донели смо и одлуку о зонирању, која се односи на насеља која су удаљенија од центра и која ће од сада плаћати мањи порез, истиче Славица Булутић.

Кучевачки крај обилује породицама које раде у  иностранству, процењује се да је укупан број између 7 и 8. 000. Да ли имате програме везане са сарадњу са њима?

-У 2019.години планирамо да отворимо канцеларију за дијаспору, у којој ће наши суграђани из дијаспоре имати широм отворена врата Општине, као и за решавање свих њихових проблема. Желела бих да их позовем да нам се придруже, по приви пут на овакав начин и да својим сугестијама допринесу развоју иновативним технологијама и свему ономе за шта сматрају да ће побољшати живот у њиховом родном крају.

Шта планирате у области културе?

-У плану је отварање завичајног музеја, како бисмо сачували наш културни идентитет, потом реконструкција виле краља Александра у Нересници, коју смо спасили од урушавања, а желели бисмо да у њој отворимо музеј рударства, са репликом багера краља Александра. Радићемо на подизању квалитета чувене манифестације Хомољски мотиви, уз жељу да је модернизујемо. Пријавићемо се за Гинисову књигу, јер смо јединствени у свету по феномену Русаља. Подржаваћемо рад наших културно-уметничких друштава и наставити да негујемо све наше манифестације: Дани трубе Милета Матушића, ФЕСТЕФ, Омољанца, Изворни дани Нереснице. У плану је отварање општинске галерије у згради Општине, под именом Драган Кецман. Развијаћемо позоришну уметност кроз „Жанкине дане“, ликовно стваралаштво и књижевно стваралаштво.

Славица Булутић рођена је 2. маја 1973. године у Кучеву. Завршила је Средњу економску школу у Кучеву, затим Вишу пословну у Београду, а Економски факултет у Нишу. Звање – мастер економских наука – стекла је у Нишу на тему „Превара у финансијким извештајима“ код проф. др Јована Крстића.

Радила је у Основној школи „Угрин Бракновић“ Кучево, као шеф рачуноводства, потом као финансијски руководилац у Трговинском предузећу „Звижд“ Кучево, потом се петнаест година бавила приватним бизнисом, да би 2017. године у априлу, ступила на дужност заменце председника Општине Кучево.

Кучевачки крај је један од најлепших у Србији, многи се сећају одмаралишта у Кучајни, где су генерације малишана проводиле летње месеце. Шта планирате у области туризма?

-У нашем непосредном окружењу је 26 предивних прећина, од којих су две уређене за посете. У најскорије време уредићемо још две: Дубочку и Шевичку. Постоји пешачка стаза за љубитеље чистог ваздуха и ходања. У плану је изградња етно-села; сеоска домаћинства претворићемо у пријатне апартмане, отворићемо фабрику за израду народне ношње и сувенира и искористити све природне потенцијале, које нам је природа подарила, најавила је председница Општине.

Путна мрежа је у солидном стању, сазнајемо, но ипак се и ту предвиђају побољшања. Извршиће се реконструкција пута Кучево-Мајданпек, завршити пут Кучево-Равниште и изместити теретни саобраћај на деоници Кучево-Равниште. Ради се на скраћивању и побољшању путног правца ка општинама Петровац и Жагубица.

Share.

Comments are closed.

Skip to content