D nas bude viseУ Пожаревцу се у уторак 29. августа одржава традиционална манифестација под називом „Дан борбе против беле куге“. Реч је о акцији која пропагира повећање наталитета у Србији чији је циљ да се одупре негативном природном прираштају.

Наша општина Мало Црниће, као и остале општине Браничевског округа на челу са Градом Пожаревцом познате су по броју младих који одлазе у иностранство и по малом броју новорођене деце. Организацијом ове манифестације желимо да укажемо на ову погубну појаву са циљем да своју подршку на адекватан начин и у оквиру својих могућности пруже како локална самоуправа,  тако и школа , црква али и све остале релевантне институције,  истиче Саша Стевић, председник Уније за пољопривреду и предузетништво Мало Црниће, која је била иницијатор акције.

Pozivnica_DAN_BORBE_PROTIV_BELE_KUGEСтатистика бележи да нас је сваке године мање за око 35.000, што је, заправо један град, и то  је био  повод да у Смољинцу, срцу Стига, Удружење „УПП Мало Црниће“ уз неколицину ентузијаста који желе да Србија победи у најзначајнијој борби – борби за нове животе -покрене ову манифестацију.  До сада су у њој учествовале јавне личности које се баве овим проблемом, попут академика проф. др Првослава Марковића, принца престолонаследника Александра Карађорђевића, Игумана манастира Хиландар оца Методија , мр Биљане Спасић,  Александра Шоштара, Радоша Бајића, Милорада Мандића – Манде, Лепомира Ивковића, Анђелке Прпић, Небојше Илиће, Раше Попове, Миње Суботе, Сергеја Чеснакова, Габријеле Убавић , Лепомира Ивковића, Воје Брајовића, Душице Спасић, шаховског интернационалног велемајстора, Душана Рајковића , али и  Удружeња Осми дан, Ликовне колоније „Ђура Јакшић“ , Мото клуба „Ватрени“ Пожаревац,“ Ноћни вукови Србија“….

Ове године „Дан против беле куге“ одржава се уз Благослов манастира Хиландар и под покровитељством Града Пожаревца и обухвата два сегмента.  Најпре ће се у Малој сали Центра за културу Пожаревац тачно у подне одржати  Академија  о наталитету и демографији на којој ће учешће узети чланови Удружења „Колевка је највеће пространство“ из Врњачке бање. У 17,00 часова на Тулби, крај спомен обележја „Пожаревачки мир“ приредиће се централна манифестација која поред уметничког програма за одрасле обухвата и различите радионице за децу, али и учешће аниматора и забављача.

В.Винкић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content