2017-01-31T22:22:08+01:00 31. јануара, 2017. 22:22 |

Следимо нашег светитеља

IMG_4401Колектив и ђаци Пољопривредне школе са Домом ученика „Соња Маринковић“ предвођени директором Видојем Вукашиновићем, славили су Светог Саву, како то обичај и традиција налажу, удружени и одани мисији постојања и рада ове образовне установе, верне заоставштини првог српског архиепископа. Свечана академија је отпочела  Светосавском химном, а беседу је казивао отац Владимир Кочабер.

           -Све књиге које су написане о Светом Сави враћају нас у историју и често нама из ове перспективе он личи на неког надчовека, моралну горостас која је нама данас, чини се недостижна. Међутим, Свети Сава је тако савремен свима нама. Када би имали неки времеплов, па ова наша деца се могла вратити у његово време, видела би све његове бриге и проблеме какве и они сада имају, а то је мука сваког човека, одрастање, родитељи, сусрет са околином. Све оно што прати свако дете то је пратило и Растка, који је одрастао на своме двору, али је он у свему томе имао једно образовање и касније једну потребу да крене хришћанским путем, који није враћање у прошлост, није затварање у себе, није бежање. Он није побегао из родитељског дома, већ је отишао на један извор духовности, да нама да оно што ми данас имамо и оно што ћемо пренети нашој деци. А то је оно што је живот, то је та хришћанска нит коју је Свети Сава даровао нама и не треба никада да будемо тужни што нам се некад  чини, када читамо дела Светог Саве, када слушамо приче и песме о њему, да нам је недостижна у 21. веку. Ми такође можемо живети тим животом, можемо имати веру и наду, али не можемо никада имати неку благу скепсу да је све готово. Није готово, наша деца су итекако дивна и окренута будућности, али надамо се да ћемо и сви ми имати љубав и разумевање према њима, као што су и родитељи Светог Саве имали разумевање према њему, као што је и околина Светог Саве имала разумевање према њему. То је оно што нама данас много фали, разумевање и уважавање другог као личности, да у другоме препознамо Бога. Свети Сава нас је научио да без братољубља нема богољубља, да не можете говорити о Богу, а да не волите сваког човека. Ако имамо љубави и разумевања, онда ћемо заиста бити настављачи дела Светог Саве, рекао је Кочабер.

           У наставку академије изведен је  богат културно – уметнички програм, који су ученици припремили уз помоћ својих професора и васпитача. У оквиру прославе по 12. пут одржан је Светосавски квиз под називом „Манастир Грачаница седиште српске духовности и традиције“. Најбоље знање из историје показала је екипа „Улпијана“ која је освојила 32,5 поена, друго место је припало екипи „Хиландар“ и треће екипи „Грачаница“. Такође, велико интересовање је владало за такмичарски квиз из ветеринарске струке „Од анатомије до матуре“ у којем су учествовали ученици 2, 3. и 4. разреда – смер ветеринарски техничар и ученици 4. разреда – смер пољопривредни техничар, а победила је екипа „Шугарац“. Иначе, овај квиз је први пут одржан прошле године на иницијативу тадашњег председника ђачког парламента Петра Радивојевића.

          Резање славског колача обављено је у Саборној цркви, овогодишњи колачар је био Драган Војиновић, који је дужност домаћина школске славе за наредну годину предао Мирољубу Симићу.