У Галерији савремене уметности у Пожаревцу у току је изложба радова  “Amates de Ksalitla”, односно ”Радови на папиру амате из Кслаитле”. приређена у сарадњи Амбасаде Мексика у Србији и Народног музеја у Пожаревцу.

Приликом отварања присутнима се најпре обратио директор Народног музеја у Пожаревцу др Гордан Бојковић наглашавајући повезаност и сличност народа Србије и Републике Мексика истакавши да је култура нит која спаја и веома  удаљене државе и народе.

Амбасадор Мексика Његова екселенција Марко Антонио Гарсија Бланко нагласио је да уметност на папиру амате из Ксалитле говори о народу који обилује историјом и традицијом, са темама које нам причају причу о њиховом животу и друштвеним, економским и религиозним догађајима, тако различитим као што су риболов, пољопривреда, сточарство, празници, ритуали или једноставно само приказ природе.

Присутни су имали прилику да се упознају са чињеницом да се за папир се на Мезоамеричкој висоравни знало пре него у Европи, а да се производи од коре различитих врста стабала из породице дуда, познате под заједничким називом амате.

Изложбу је отворио председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, док је овај културни догађај оплемењен музиком Ансамбла „Нови звучни талас“, а  уз амбасадора Мексика и његове супруге специјални гости били су сарадници Ромског едукативног центра Пожаревац и његов председник Мирослав Вељковић.

Колекција од 27 слика на папиру амате чине радови познатих мексичких уметника из Ксалитле, и део су уметничке збирке Амбасаде Мексика у Србији. Пожаревљани ће поставку моћи да разгледају до 21. марта.

Share.

Comments are closed.

Skip to content