У оквиру пројекта „Пожаревац и ми“, у пожаревачкој Општој болници, у организацији Удружења ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“, одржана је хуманитарна изложба слика на тему мира. Реализација пројекта трајаће до новогодишњих празника, када ће већи део уметничких радова бити поклоњен Општој болници. Циљ је да се хуманитарним радом подстиче свест људи на ширењу хуманости, да се развијају културне навике, а уметност да остане уткана у свакодневицу.

            Слађа Миловановић, председница УЛИС-а, напоменула је да су ликовни уметници на платнима осликали своја виђења, осећања и доживљаје, кроз богатство и различитост техника, боја и облика.

            -На сликама се мир огледа у приказу зачетог, а још нерођеног бића, у души самог човека, у лепоти пејзажа, мирису цветова, зрелости плодова. Мир је у симболу представљених животиња, кроз природне појаве, зраке и небо. Мир је кроз молитву, историју, у светим грађевинама, традицији нашег народа. Мир који се може наћи у сваком тренутку, на животној сцени, у ситним детаљима, а који је тако неопходан читавом свету, истакла је Миловановић на отварању хуманитарне изложбе, организоване у пожаревачкој Болници.

Доктор Данко Николић, директор Опште болнице у Пожаревцу захвалио се дародавцу на поклонима, подсетивши да пријатељство ове здравствене установе и УЛИС – а траје већ годинама. По његовим речима, уметничке слике оплемениће простор Болнице, а боравак пацијената у овом простору олакшати бар на тренутак.

У музичком делу програма наступили су чланови Музичког састава „Нови звучни талас“.

М. П.

Фото: Драшко Вујић

Share.

Comments are closed.

Skip to content