Награда „Стеван Раичковић“, у виду плакете и новчаног износа, додељена је лауреату на свечаности у Кучеву. Као део награде, песник има и прилику да објави своју наредну књигу поезије у издању Српске књижевне задруге.

      На завршној седници поводом доделе новоустановљене награде „Стеван Раичковић“, коју додељује Народна библиотека из Кучева, уз подршку Општине Кучево, Министарства културе Републике Србије и Српске књижевне задруге, жири у саставу Марија Радић, Владан Бајчета, Растко Лончар, Никола Маринковић и Јована Дишић одлучио је да први лауреат ове награде, за књигу објављену 2023. године, буде Слободан Јовић (1984) са песничком књигом „У кострети“ (Београд: Чигоја штампа).

Лaурeaт Јовић (у средини) сa члaнoвимa жириja Рaсткoм Лoнчaром, Joвaном Дишић, Никoлом Maринкoвићем и Maриjом Рaдић

На конкурс је стигла 81 збирка, а жири је најпре издвојио 13 наслова за шири, а потом 7 за ужи избор. 

Књига Слободана Јовића  „У кострети“ изабрана је на основу већине гласова.

У образложењу петочланог жирија наведи се:  

Слободан Јовић

 „Слободан Јовић је препознатљиво име средње генерације песника савремене српске књижевности. У награђеној књизи, насловљеној „У кострети“, Јовић у језгровитим лирским минијатурама сучељава свет човековог хармоничног односа према природи са бучном свакодневицом савремености, која га удаљава од његове суштине. Јовић успева да код читаоца пробуди добро познату а давно заборављену стварност детињства и непатворености у међуљудским односима, истовремено нимало наивно бивајући свестан мрачних сила које буде оно разорно и зло у човеку. Стога у Јовићевим стиховима нема осорности самоизгнаника који је презрео један део света да би се у интимној славодобити повукао у руралну идилу, већ више страха од обретености у том свету, иза чијег образа се, не увек сасвим разговетно, појављује час ђаво, а час Бог. Стрепња, сиромаштво и смрт окружују песника, али и пропламсаји наде и метафизичке слутње бољег исхода за које се изнова утешно хвата.“

Share.
Leave A Reply

Skip to content