2019-07-11T15:33:26+02:00 11. јула, 2019. 15:33 |

СЛУЖБА ХИТНЕ ПОМОЋИ: Вода, шешир и хладовина

Када позовете број хитне помоћи 194, јавиће се дежурни лекар или медицински техничар. Потребно је да смирено и разговетно кажете о чему се ради и зашто зовете. Пратите стриктно упутства лекара и имајте поверења у лекара, јер су то професионалци који дневно одговоре на велики број позива. Фокусирајте своје излагање на најбитније ствари, никада не прекидајте везу пре него што лекар потврди податке, стоји у упутству на интернет страници Службе хитне помоћи Дома здравља у Пожаревцу. Све ово је неопходно да би се пацијенту пружила адекватна и правовремена помоћ, јер у једном тренутку може бити више позива. Лекар је тај који процењује о ком се степену хитности ради.

Посао који се у овој Служби обавља зависи и од доба године. Зима доноси једне здравствене проблеме и повреде, лето друге и на све треба одговорити у најбољем интересу пацијената.

Лекар Хитне помоћи у Пожаревцу, др Радмила Марјановић, специјалиста ургентне медицине каже да у ово време највише треба да се пазе хронични болесници, хипертоничари, кардиоваскуларни болесници и астматичари:

-Високе температуре у току летњих месеци најтеже подносе хронични болесници и мала деца. Треба водити рачуна да се избегну ударни термини од 11 до 18 часова и тада не треба излазити без веће потребе. У случају да мора, не треба да се излажу већим физичким напорима. Облачење, такође треба да буде прилагођено, да се заштите изложени делови тела од сунца, да се носе шешири, наочаре… Одећа треба да буде светлих боја од природних материјала да тело може да дише.

ХИТНИ ПОЗИВИ

У Служби хитне помоћи Дома здравља у Пожаревцу ради 15 лекара, 24 медицинска техничара и 12 возача. Дежурну екипу чине лекар, медицински техничар и возач. Смене у Служби хитне помоћи трају 12 часова. У свакој смени на располагању су два возила.

Хитна помоћ Дома здравља покрива велику територију, град Пожаревац и ГО Костолац. Ангажовани су у ургентним случајевима и за територију Општине Мало Црниће:

            -Лети и нама буде доста напорно и ми смо изложени временским условима као и сви други. Пацијенти понекад треба да имају мало разумевања зато што не можемо да стигнемо да реагујемо у истом тренутку, јер покривамо широк дијапазон и подручја и становништва. Оно што стварно није хитан случај попут малих температура и прехладица може да сачека преглед код изабраног лекара и одговарајућу терапију. Наш посао у Хитној служби је да стабилизујемо пацијента колико можемо, а онда га за даљу терапију и дијагностику возимо у болницу или упутимо код изабраног лекара, каже др Радмила Марјановић, специјалиста ургентне медицине у Служби хитне помоћи у Пожаревцу.

Др Марјановић саветује да се у условима високих температура обавезно носи флашица са водом јер је хидратација врло битна и додаје:

-У оваквим условима треба водити рачуна и о храни. Уноси се лагана храна, више воћа, поврћа, потребно је водити рачуна и о хигијени хране и руку, пошто су учестале стомачни вируси и инфекције.

Здравствене проблеме може да донесе климатизација у возилима и просторијама и зато не треба правити драстичну разлику између унутрашње и спољне темепратуре, јер нагла промена доводи до стреса организма.

Посебно треба обратити пажњу на малу децу каже др Радмила Марјановић и саветује родитеље да им дају више течности, да их склањају са сунца и воде рачуна о алергијама које су сада учесталије због убода инсеката.