У порти смољиначке цркве обележено је 100 година од завршетка Великог рата.  После парастоса жртвама, венце на споменик страдалим војницима од 1912. до 1918. године положили  су  председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, председница Скупштине Горанка Стевић, председник Месне заједница Смољинац  Владан Стоимировић, чланови КУД Смољинац,   Удружење потомака ратника Првог светског рата, Удружење потомака ратника ПО, чланови  СУБНОР-а, ученици О.Ш. Дража Марковић- Рођа као и   ОО СПС.


Овом приликом присутнима се обратио председник Општине Мало Црниће, господин  Малиша Антонијевић, истичући:

        – Данас би овде са нама било више људи да нису бивале уништаване многе породице, уништавана породична стабла али се српски војник није предавао, увек је жеља за слободом била јача од свачије војне надмоћи, бројности и онда када су морали да се повлаче знали су да ће се вратити. Можемо се поносити нашом традицијом и ониме што су наши преци бранили а то је српство. Нису тада српску војску чинили само прави војници, официри школовани по Европи. Снага српске војске је била у српском сељаку који је изнад свега волео своју земљу, рекао је Антонијевић – Део те велике војске били су и настрадали Смољинчани којима данас одајемо почаст.  Није било лако одазвати се сваком позиву за одбрану отаџбине, оставити нејаку децу, старе родитеље и непосејане њиве и отици у битке које су за многе биле последње, али последње за овоземаљски живот, кажу да је човек жив док га се сећају тако да је сасвим сигурно да су наши јунаци вечни. Имали су реч, имали су став, имали су част. Ни храброст им није мањкала па је тешко наћи речи за овакве јунаке а да смо сигурни да смо о њима све  рекли.

Наш дуг према њима је велики, али можемо га бар на један начин одужити, а то је овај, да их се сећамо. Њихова жртва је била велика. Зато не смемо заборавити никада колико су наши преци платили слободу свог народа и колико су били истрајни у томе да својим потомцима оставе слободну српску груду, закључио је Антонијевић.

У наставку програма и  ,,Школском часу” који су припремили ученици Основне школе из Смољинца, говорило се о периоду Великог рата, страдањима и јунаштву.  Модератор програма био је Жељко Светомировић. Овај догађај употпунио је својим наступом  првак Народног позоришта у Београду, Лепомир Ивковић.  Организатори су били МЗ Смољинац,  Црква Св. Петозарних мученика, О.Ш. ,,Дража Марковић Рођа“ и КУД ,,Властимир Павловић Царевац“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content