Победник овогодишње 24. Смотре фолклорних ансамбала села Србије, оджане у Симићеву, у Општини Жабари је Културно – уметничко друштво „Вук Караџић“ из Осипаонице.

Наступ КУД-а “Вук Караџић” Осипаоница

Друго место освојило је фоклорно друштво „Орешковица“, а треће КУД „Младост“ из Породина.
Одлуком овогодишњег селектора Смотре Зорана Катића, првопласирани и другопласирани фолклорни ансамбли имаће прилику да се представе и на републичкој фоклорној смотри која ће се одржати у Кличевцу.

У такмичарском делу програма наступило је шест културно – уметничких друштава са простора Браничевског и Подунавског округа.

Осим КУД-ова „Вук Караџић“ из Осипаонице, „Орешковица“ и „Младост“ из Породина, своје играчке и певачке способности представили су и културно – уметничка друштва „Прва искра“ из Ћовдина, „Радица Ранковић“из Лозовика и „Младост“ из Крепољина.

Захвалнице и дипломе

О регуларности такмичења бринула је оцењивачка комисија у саставу: Зоран Катић, етнолог и кореограф из Зајечара, иначе селектор Смотре, затим Србољуб Нинковић, председник Централног савеза аматера у култури Србије и кореограф и Вукосав Живковић, фолклорни педагог и бивши играч Националног ансамбла „Коло“.

Захвалнице су уручене следећим учесницима овогодишње Смотре, односно члановима културно – уметничких друштава: „Орешковица“, затим „Младост“ из Крепољина, „Прва искра“ из Ћовдина, КУД – у „Вук Караџић“ из Осипаонице, „Радица Ранковић“ из Лозовика, „Младост“ из Породина и београдском КУД – у „Димитрије Котуривић“.

Најуспешнији вокални солиста СФАС-а је Лара Аћимовић из КУД-а „Младост“ Крепољин, а најбољи играч Тодор Грујичић из КУД – а „Орешковица“.

Диплому за најаутентичнију народну ношњу завредело је КУД „Радица Ранковић“ из Лозовика, док је за најуспешнију реконструкцију костима награђено КУД „Вук Караџић“ из Осипаонице.

За најуспешнијег уметничког руководиоца проглашен је Душан Марјановић из осипаоничког фолклорног ансамбла „Вук Караџић“, а ово Културно – уметничко друштво истовремено је награђено и за најуспешније изведену кореографију.

Директорка Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Јелена Стојадиновић изразила је задовољство што су организатори успели да и ове године мотивишу фолклорна друштва да се пријаве на Смотру и тако наставе да негују такмичарски дух који се више од две деценије негује у Општини Жабари.

Како је напоменула, за све то потребно је доста енергије, труда и напора, а све зарад очувања традиције и преношења народних обичаја са генерације на генерацију.

– За све нас у култури, неговање такмичарског духа аматерских културно – уметничких друштава није нимало лак посао. Хвала овогодишњим такмичарима који ће нам показати шареноликост наше културне баштине. Посебну захвалност дугујемо свим ентузијастима и људима који својим несебичним залагањем доприносе да аматеризам траје и својим радом показују да народно стваралаштво наше земље има непроцењиву вредност. У име Општине Жабари, Центра за културу, као и у своје лично име, посебно бих поздравила уважени жири који ће имати пуне руке посла да донесе тешке, али надамо се правичне одлуке, рекла је Стојадиновић.

У ревијалном делу програма наступили су чланови културно – уметничких друштава „Димитрије Котуровић“ из Београда, „Дукат“ из Симићева и „Војислав Илић Млађи“ из Ореовице.

Организатори Смотре били су Централни савез аматера у култури Србије, Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ Жабари, КУД „Дукат“ Симићево и Месна заједница Симићево, а покровитељ Општина Жабари.

Текст: М. П. 

Фото: В. Милић

Share.
Leave A Reply

Skip to content