Почетком априла у костолачком Дому културе је одржана 10. смотра аматерских позоришта „Жељко Каран“. 

На Смотри су представљена четири позоришна комада у такмичарском делу. „Клаустрофобична комедија” Поетског театра Обреновац, „Ружење народа” ЦЗК „Ресава” Деспотовац, „Омча” Градског позоришта Јагодина и „Чудо у Шаргану” позоришта “Масука” Велика Плана.

 Награду за најбољу представу добила је представа „Омча” јагодинског аматерског позоришта. Бојан Милорадовић за улогу Обрада Срећковића у истој представи је проглашен за најбољег главног глумца. 

Одлуком жирија награда за најбољу женску главну улогу на Смотри припала је Јелени Стојадиновић за улогу Цмиље у представи „Чудо у Шаргану”. Најбољу мушку епизодну улогу Јагоша Краја у представи „Клаустрофобична комедија“ одиграо је Мирослав Богдановић. Награда за најбољу женску епизодну улогу припала је Марији Дебељаковић Стефановић одиграну у представи „Омча”. 

Најбоља млада глумица на Десетој смотри аматерских позоришта „Жељко Каран“ била је Теодора Петровић која је одиграла улогу балерине Нине Херберт у представи „Клаустрофобична комедија”.

   Награђени              /Фото: Студио Шустер/

У жирију су били Дејан Милошевић и Јасмина Кушлић, глумци Позоришта „Castellum“  и Марија Копун.

Последње вечери Смотре у част награђених, глумци позоришта “Castellum” Костолац одиграли су представу „Антигона у Њујорку” у режији Фуада Табучића.

Смотра аматерских позоришта у Костолцу одржава се у знак сећања на прерано преминулог драмског писца, глумца и редитеља Жељка Карана. Каран је два пута добио награду Удружења драмских писаца Србије „Бранислав Нушић“ за оригиналне драмске текстове „Глиб“ и „Џенериканци“. Био је један од оснивача костолачког позоришта „Castellum“.

Организатори Смотре су били Позориште „Castellum“ и Центар за културу „Костолац“. 

Share.
Leave A Reply

Skip to content