2018-11-28T23:48:20+01:00 27. новембра, 2018. 12:31 |

Смотра„Живка Матић“: Александрa Ћевап и Горан Милановић глумица и глумац вечери

Детаљ синоћне представе

Представом „Крај викенда“ глумaцa Дома културе „Влада Марјановић“ из Старог Села, синоћ је у Пожаревцу започела XI Смотра драмских аматера Подунавља и Поморавља „Живка Матић“.  Поштоваци драмског аматеризма града под Чачалицом, имаће прилику све до петка да уживају у театарским чаролијама коју ће им пружити аматери Јагодине, Костолца, Смедерева и Блаца, а сам Пожаревац се, по речима Драгог Ивића, директора Центра за културу, као домаћин чак четири позоришних надметања током календарске године, може сврстати у град позоришних фестивала.

Фестивал је отворио председник Скупштине Града Бојан Илић подсетивши да је Пожаревац  од прошле године, а између две смотре посвећене Живки Матић, поред три постојећа добио још један позоришни фестивал, Виминацијум фест.

Председник градске Скупштине Бојан Илић отвара Смотру

     -Разлог свему томе не треба тражити само у жељи да се ти фестивали одржавају код нас, већ првенствено у великом броју уметника из овог града који су много дали позоришту, а међу којима почасно место свакако заузима и наша Живка. Иако је већи део свог живота провела ван нашег града, у њему је била када јој се она животна завеса подигла и онда када се она спустила. Мала средина није могла да задовољи велике глумачке домете ка којима је стремила и које је остварила у престоници наше земље. Ти домети стизали су до свих граница бивше државе и можемо рећи да је најзаслужнија што су лик Моравске сељанке заволели од Ђердапа па до Триглава, захваљујући њеним улогама на телевизији и на филму. Њене роле другачијих ликова биле су разнолике и чини ми се, неправедно запостављене код шире публикe, рекао је Илић и наставио:

     – Зато ми Пожаревљани, ево већ једанаесту годину, чувајући овај фестивал њој посвећен, трудимо се да љубитељима позоришта укажемо да је наша Живка била не само комичарка, већ да је бриљирала и у осталим карактерним улогама али да је у оној најпознатијој уживала и увек је поносно истицала. Сматрам да су, управо због тога, аутори овог фестивала учинили праву ствар што су одлучили да окупља глумце аматере, људе из народа које за позориште везује искључиво љубав и жеља да воју публику натерају да се замисли, заплаче или насмеје. Баш као што је то радила наша Живка , рекао је Илић отварајући Смотру.

Наша Живка

Смотра драмских аматера Подунавља и Поморавља „Живка Матић“, одржава се већ једанаест година у част на популарну позоришну и филмску глумицу која се седамдесетих година нашла у жижи популарности првенствено захваљујући улогама просечне и виспрене српске жене са села, која је своје маестралне креације испољила, између осталог, у телевизијским серијама „Љубав на сеоски начин“, „Парничари“, „Музиканти“,“Грађани села Луга“  али и емисијама Радио Београда попут „Село весело“ и „Весело вече“. Живка Матић, рођена је 1923. године у Пожаревцу, где је и сахрањена маја 1998.

Прeдстaвe oцeњује жири који чине Љиљaнa Дaбић, дирeктoркa Фoндaциje „Mилeнa Пaвлoвић Бaрили“, Дejaн Mлaдeнoвић, Прeдсeдник упрaвнoг oдбoрa Центра за културу Пожаревац  и Весна Рајковић, глумицa Аматерског пoзoриштa “Mиливoje Живaнoвић”. По окончаној представи „Крај викенда“, по тексту Мома Капора у режији Ђокице Миљковића, за глумицу вечери прогласио је Александру Вељковић – Ћевап, док је глумац вечери Горан Милановић.

Вечерас ће се на Великој сцени Центра за културу наћи Градско позориште у Јагодини чији чланови изводе комад „Кокошка“ у режији Велимира Митровића,  док сутра (среда, 28. новембар) наступа ансамбл костолачког позоришта  „Castellum“  драмом „Хамлет  у селу Мрдуша Доња“ коју је редитељски поставио Фуад Табучић. Последњи такмичарски натуп у оквиру овогодишње Смотре имаће  Позориште „Креативни хаос“ из Смедерева, чији ће се чланови представити комадом „Мурлин Мурло“ редитељке Невене Ракочевић.

У петак, 30. новембра, по проглашењу победника једанаесте Смотре драмских аматера Подунавља и Поморавља „Живка Матић“ , у част награђених, „Театар 13“ из Блаца извешће комедију Жоржа Фејдоа „Буба у уху“  у режији Зорана Цветковића, а победник, по традицији, има част да ревијално наступи на Фестивалу варошких позоришта Србије  „Миливојев штап и шешир“ фебруара наредне године.

Све представе почињу у 20 сати, док се улазнице по цени од 200 динара могу купити у Билет сервису.

В.Винкић