2019-12-06T10:18:50+01:00 4. децембра, 2019. 22:58 |

Смотра „Живка Матић“: Најбоље „Протуве“ и глумци Милица Пешић и Иван Драгојловић

Комедијом „Саб(х)рана дела Виљема Шекспира (укратко)“ коју је  Градско  позориште Јагодина извело у част награђених, синоћ је у Центру за културу Пожаревац завршена XII Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“.

Догађај вечери ишчекиван од 29. новембра, када је Смотра започела, било је проглашење победника. Одлуку жирија кога су чинили председник Горан Јовановић, филмски критичар, Душан Радовановић, члан Позоришта „Миливоје Живановић“ ЦЗК Пожаревац и Тијана Дрндаревић, професор српског језика у Пољопривредној школи „Соња Маринковић“, после одгледане четири такмичарске представе образложио је председник Јовановић. У категорији најбоља глумица признање „Одличје најбољој глумици“ припало је глумици Милици Пешић за улогу Евице у комаду „Покондирена тиква“. Уместо оправдано одсутне глумице награду је преузео директор Дома културе „Влада Марјановић“ у Старом Селу Југослав Тодоровић. Признање „Одличје најбољем глумцу“ понео је млади Иван Драгојловић за улогу Петра у представи „Сабирни центар“ Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ Мало Црниће.

Иван Драгојловић и Галина Перић

У име победничког театра награду је примио Aлександар Ивановић

Најбоља представа овогодишње Смотре „Живка Матић“ је „Протуве пију чај“ Театра „Ресава“ Центра за културу Деспотовац.

Иначе, у  конкуренцији за најбољу представу биле су још и представе „Сабирни центар“  Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ Мало Црниће у редитељској поставци Слободана Ћустића, „Змај од Србије“ редитеља Предрага Живановића Аматерског позоришта Културно уметничког друштва „Обилић“ Крњево,  „Покондирена тиква“ у режији Дејана Цицмиловића Дома културе „Влада Марјановић“.

Награде је уручила Галина Перић директорка Центра за културу Пожаревац, која је пригодним обраћањем посетиоцима и добитницима награда,  затворила овогодишњу Смотру.

– Први кораци у култури и позоришту почињу аматеризмом, и њихов значај оставља велики траг у развоју сваког појединца и будуће генерације. То је и разлог да велику подршку пружимо аматерском позиву који окупља најбоље талентоване и креативне људе, а чији рад се заснива на лику и делу великана позоришне уметности који су обележили једну епоху, а потекли управо из Пожаревца, као што је Живка Матић. Захваљујем овом приликом свима који сте из публике аплаузима били подршка свакој представи, али и глумцима који су ентузијазмом, љубављу и талентом увеличали  Смотру посвећеној нашој Живки, рекла је између осталог директорка Перић.

Из ревијалне представе „Саб(х)рана дела Виљема Шекспира (укратко)“

Награде славодобитницима обезбедили су „Комерцијална банка“, Удружење ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“ и Цвећаре „Љиљан“ а за стајлинг водитеља потрудила се Модна кућа „Луна“.

Најбоља представа Смотре:  „Протуве пију чај“

Победничка представа Смотре „Протуве пију чај“ Театра „Ресава“, ревијално ће бити изведена у част победника наредних XVI Сусрета варошких позоришта Србије “Миливојев штап и шешир” фебруара наредне године.

Влада Винкић