2018-05-02T14:10:52+02:00 2. маја, 2018. 14:10 |

СОЦИЈАЛИСТИ ПОЖАРЕВАЧКОГ КРАЈА ПОЛОЖИЛИ ВЕНАЦ КРАЈ СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА ВАСЕ ПЕЛАГИЋА: Почаст зачетнику социјалистичке идеје

 

Социјалисти пожаревачког краја, 1. маја, на Међународни дан рада, положили су венац крај спомен обележја Васе Пелагића у Градском парку и том приликом присетили се лика и дела зачетника социјалистичке идеје, просветног радника, народног лекара.

Председник Окружног одбора СПС за Браничевски округ Милић Јовановић напоменуо је да је скупу у парку претходило одавање поште Васи Пелагићу на Старом гробљу у Пожаревцу, где је и сахрањен.

Васа Пелагић (Горњи Жабар, 1833 — Пожаревац, 1899) је по речима историчара, др Гордана Бојковића, директора Народног музеја у Пожаревцу, био архимандрит, богослов, човек који је своју каријеру почео инспирисан пре свега љубављу према свом ближњем. Оно што је мање познато, то је да је управо на његово инсистирање тадашња Кнежевина Србија спровела дипломатску акцију којом је основала три прве богословије, средње школе у данашњем рангу, једну у Бања Луци, другу у Мостару и трећу у Призрену.

 

-Биле су то у том тренутку највише образовне установе на тим подручјима и у њима се образовала интелектуална елита. Врло брзо Васа Пелагић постао је управник Богословије у Бања Луци и још брже дошао у сукоб како са исламском, римокатоличком црквеном организацијом на простору Босне, тако и са традиционалним и превише конзервативним деловима Српске православне цркве на том подручју. Живот Васе Пелагића је по много чему авантуристички роман, јер је он након тога две године провео у затвору у Малој Азији, јер је процењено да би његово затварање у Босни довело до озбиљних нереда међу становништвом, истиче др Бојовић и додаје:

-Својом радозналошћу, заокупљеношћу друштвеним наукама којима се пре свега бавио, Васа Пелагић је постепено од богослова прелазио ка такозваном научном социјализму и био први човек који је између осталог на просторима не само Србије, већ и Црне Горе, БиХ, Хрватске, па и Македоније промовисао социјалистичку идеју. То је успео само из разлога, јер је у себи имао јаку непоколебљиву веру и љубав према људима, нагласио је др Бојковић.

 

Опширније у наредном броју „Реч народа“ у уторак, 8. маја.