2018-05-30T22:26:28+02:00 30. маја, 2018. 22:26 |

Спасовдански сусрети, изложба, колонија…

СПАСОВДАНСКИ СУСРЕТИ У КРЕПОЉИНУ

Јубилеј КУД-а „Младост“

Манифестација „Спасовдански сусрети“ одржана је по 19. пут, а окупила је госте из Хрватске и Румуније, као и Kултурно – уметничка друштва из општине Жагубица. Након свечаног дефилеа учесника програма, Mеђународну смотру „Спасовдански сусрети“ 2018, отворила је Оливера Пауљескић, председница Скупштине општине Жагубица. Манифестацији је присуствовао и Сафет Павловић, председник Oпштине Жагубица са сарадницима, представницијавних предузећа…


Међународне „Спасовданске сусрете 2018“, чинили су игра, песма, кореографије из различитих крајева, осим жагубичке општине, Румуније и Хрватске, као и модна ревија „Вунена“. Сусрети су били прилика да се обележи значајан јубилеј, прослава 60 годинапостојања културно – уметничког друштва „Младост“. Програм је пратила и додела признања, диплома и захвалница.


ИЗЛОЖБА У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ХОМОЉА

Преслице- токови српске традиције

У оквиру Међународне ликовне колоније „Хомоље АРТ 2018″, у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици је отворена изложба “Преслице – токови српске традиције“, аутора Владимира Вучинића.

Анализа преслица сачињена је на бази основне типолошке класификације, на основу њихових карактеристичних облика при чему се издвајају три основне врсте: палица, грана и лопатица, где свака од ове три категорије има подврсте које се разликују према специфичним обележјима.

Генерални покровитељ изложбе чија ће поставка у Завичајном музеју, бити отворена до последње седмице јуна, је Општина Жагубица.


ОТВОРЕНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

„Хoмоље  арт 2018“

Међународна ликовна колонија „Хомоље АРТ 2018“ отворена је у Жагубици протекле недеље. Организатор је, уз материјалну подршку локалног руководства, Удружење ликовних уметника Хомоља.

Међународна колонија ликовних уметника окупила је око 20 сликара, а добродошлицу им је пожелео  Душан Милосављевић, помоћник председника Општине Жагубица.