2018-03-12T22:37:50+01:00 12. марта, 2018. 14:31 |

Споменик Милошевићу већ постоји

ДВАНАЕСТ ГОДИНА ОД СМРТИ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА

 

Навршило се 12 година од смрти Слободана Милошевића, једног од оснивача и првог  председника Социјалистичке партије Србије, који је као хашки оптуженик 2006. године преминуо у Шевенингену од последица срчаног удара.

Полагањем венаца крај спомен бисте у дворишту породичне куће у Пожаревцу почаст некадашњем председнику Савезне Републике Југославије и Србије, одали су бројни грађани, испред централе СПС-а Никола Шаиновић и Милутин Мркоњић, као и представници градских одбора СПС и СРС, Покрета социјалиста и Удружења „Слобода“.

 

 

По речима Николе Шаиновића, Слободан Милошевић је без сумње велика историјска личност. Судбина га је затекла на размеђу сукоба, блокова и распада бивше Југославије, који је практично већ био завршен у моменту када је Слободан одлучио да одсутно брани интересе српског народа у брутално неравноправним околностима.

 -Величина неправде према српском народу мотивисала је тада грађане Србије да му пруже такву подршку. Величина силе која је стала насупрот те борбе никако није умањила ту неправду, чак супротно, бројни елементи те неправде стоје и данас. То потврђује исправност борбе којој је тако животно био посвећен Слободан Милошевић. Био је свестан да залаже свој живот за ту борбу и борио се до последњег дана у Хашком трибуналу. Ми данас тој борби одајемо дужну пошту са убеђењем да праведну борбу треба неговати, треба је пренети на будуће генерације, потребно је да стоји у окосници убеђења СПС, која је данас поклонила пажњу и одала почаст Слободану Милошевићу, свом оснивачу и председнику наше државе, изјавио је Шаиновић.

На питање новинара да прокоментарише предлог за подизање споменика Слободану Милошевићу у Београду Шаиновић је образложио да је  крупан споменик  Дејтонски споразум, као и резолуција 1244 на којој и данас стоје основе борбе за очување нашег суверенитета.