Протекла година за Спортски центар Пожаревац била је изузетно успешна. На то указује број реализованих такмичења, утакмица и програма, као и број оних који су у њима учествовали или их гледали.

Такође, током 2022. године стављена су у функцију и дата спортистима и рекреативцима на коришћење и два нова репрезентативна спортска објекта, Атлетски стадион „Јово Будимир“ и помоћни терен са вештачком травом, део будућег Тренажног центра “Велибор Васовић“. Поред овога било је и низа реконструкција и обнављања спортске инфраструктуре мањег обима, попут нових кошевских конструкција на Стадиону малих спортова, нових трибина и слично.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Директор Томица Стојановић, заједно са запосленима у овој установи, покренуо је и низ програма који су део ширих спортских пројеката, попут Европске недеље спорта, али и турнира који иду од града до града, тамо где постоји неопходна инфраструктура.

Томица Стојановић

 – Идеја је била да уредимо Халу како би могла да одговори стандардима организовања неких захтевних, али атрактивних такмичења. Ту мислим на Street ball 3X3 турнире који су директно преношени на телевизији, боксерку ревију „Пожаревачки победник“, ММА лигу Србије, и многобројне стонотениске турнире које смо имали у овој години. Можда највећи изазов била је организација квалификационе утакмице у футсалу за Светско првенство у којој је наша репрезентација играла против Норвешке. Људи из Фудбалског савеза Србије, а касније и из УЕФА дошли су претходно са многобројним задацима како би испунили стандарде организовања једне овакве утакмице. Драго ми је било да смо их на крају и изненадили неким стварима којима смо употпунили спектакл који су првенствено направили наши суграђани великом посетом и навијањем. Најбоља увертира за ову утакмицу био је и Седмојулски турнир у футсалу, који је великом посетом показао да за овај спорт влада велико интересовање у нашем граду. – навео је директор ЈУ Спортски центар Пожаревац, Томица Стојановић.

Када је у питању летњи програм, који се већином базира на градски базен, ове године је обиловао догађајима различитог типа. Пожаревац је био домаћин завршног турнира Друге лиге Србије. Популарни Фајнал фор, поред домаће екипе окупио је још и најбоље тимове овог ранга такмичења из Београда, Параћина и Земуна а где је ВК Пожаревац остварио свој највећи успех освојивши треће место. Поред тога, Никола Рађен, наш прослављени ватерполо репрезентативац који је престао да се октивно бави спортом, наставио је свој живот у ватерполу кроз преношење знања млађима. Једна од станица била му је управо Пожаревац.

– Поносни смо на камп „Академије талената“ који је под патронатом Николе Рађена. Преко 300 деце је током лета научило да плива или је побољшало своје пливачке способности. Такође, у оквиру кампа радила је и школа ватерпола, тако да сви добри пливачи су могли да науче прве кораке у овом спорту. Упоредо, имали смо и школу пливања под покровитељством Града Пожаревца која је, као и камп Николе Рађена, била бесплатна.

Један од најмасовнијих програма била је и Европска недеља спорта, која је реализована у више дана, са пуно такмичења и дисциплина и још више учесника

– Идеја овог пројекта је да се оснаже рекреативци а млади људи, нарочито деца, приволе спорту. Европска недеља спора организује се упоредо у више европских градова и велика нам је част што смо ми један од њих. То поверење добили смо од Олимпијског комитета Србије, Министарства за омладину и спорт као и Европске уније, под чијим је овај пројекат под покровитељством. Током осам дана, поред Спортског центра и његових објеката, били смо присутни и у центру града, на хиподрому, фискултурној сали Економске школе, позоришној Сали Политехничке школе, у фитнес центрима, као и у Костолцу.

ЗА НАЈМЛАЂЕ

Програма је заиста било много, попут јавног часа атлетике, јахања, одбојке, рукомета, спортског плеса, фудбала, борилачких вештина, и многих других утакмица, турнира, исложби  и стручних саветовања. Све те програме реализовали су наши запослени уз велике напоре, али и огромно задовољство постигнутим.

Један део наших радника, сви професори физичке културе, ангажовани су и на нашем пројекту школица спорта „Спортић“. Овај програм смо усмерили првенствено ка предшколској деци, али се могу прикључити и они мало млађи или старији. Идеја је да децу упознамо са основама сваког спорта кроз игру и показало се као пун пун погодак. Школица је бесплатна, а током јануара организујемо и ски школу на Копаонику за ову, али и осталу децу. Пријаве су у току и сви заинтересовани могу се јавити у СЦ Пожаревац за информације,  навео је Стојановић.

КОНЦЕРТИ И ВАШАР

Поред ових програма функционисале су и редовне активности попут тренинга и утакмица пожаревачких клубова, али није недостајало и забавног програма. У Хали су организовани концерти народне музике у којима су за љубитеље народне музике наступали Ђани, Адил и Ацо Пејовић. За љубитеље рок музике такође је било садржаја, попут концерта Рок суммер “Пожаревац зове“ где су наступли многобројни пожаревачки бендови на челу са повратницима на сцену, Гајбраш Трипвуд-ом.

– Желели смо да изађемо љубитељима свих музичких жанрова у сусрет, али нисмо заборавили ни наше најмлађе. За њих смо угостили “Витаминијаду“ пожаревачких вртића, фестивал “Плаво срце“ али смо  припремили и прави спектакл за крај године:  Новогодишњи вашар.  Током распуста радиће и наше клизалиште које је ове године на локацији одмах испред Хале спортова, на платоу који је посебно украшен, рекао је директор Томица Стојановић.

Утисак је да ће запосленима у Спортском центру бити тешко да надмаше 2022. годину по броју активности, али судећи по њиховим резултатима, неће бити и немогуће.

C.C.

Share.

Comments are closed.

Skip to content