2020-05-17T01:51:01+02:00 17. маја, 2020. 01:51 |

Спремни за нову сезону

Спортско риболовно друштво „Дунавац“ Костолац, постоји од 1948. године. Тренутно окупља више стотина чланова свих генерација, који са пуно успеха учествују на различитим такмичењима, а чланство у Друштву је бесплатно. 

Пре пет година је Друштво „Дунавац“, које је деценијама бринуло о водама у нашем крају и продавало дозволе за риболов, остало без тих ингеренција. Отада је газдовање водама припало Србијашумама.   

Активности Друштва, које предводи Костолчанин Ненад Радовић, настављене су у новим околностима. Финансирање је отежано и доминантно се своди на учешће на конкурсу за спортске клубове и организације Градске општине Костолац, на којем је „Дунавац“, за ову годину, до сада добио 200.000 динара. Међутим, чланство је ту, подмладак пристиже и ништа не умањује њихов ентузијазам.  

Ови заљубљеници у природу, реке, риболов, од прошле године брину о делу обале преко пута плаже „Топољар“, у сарадњи са Градском општином Костолац. Ту смо их затекли и прошлог викенда. Сакупљају отпакте које несавесни посетиоци остављају за собом, косе траву и припремају терен за нову сезону. 

„ДУНАВАЦ“ ДОМАЋИН ТАКМИЧЕЊА

Према упутствима за ангажовање и почетак спортске сезоне, СРД „Дунавац“ Костолац усагласило је правила са дописима Министарства спорта и Министарства здравља, тако да се остваривање планова захуктава. 

– Стазу преко пута Топољара почели смо да радимо прошле године, али смо је по први пут активирали ове, 2020-те. Имамо доста предности у односу на друге стазе у Србији, јер се наша географски налази „на средини“, тако да постоји велико интересовање такмичара, наводи председник СРД „Дунавац“ Ненад Радовић, и додаје:  

– Ове године смо конкурисали и добили низ такмичења. Сезону ћемо отворити 29. и 30. маја, Појединачним првенством Подунавског региона, на којем ће учествовати око 20  сениора. После следе два кола Државног првенства за категорију дама и имаћемо треће и четврто коло за млађе категорије Србије, на којем ће учествивати око 70 такмичара –  кадета, млађих и старијих јуниора.  

– Планиран је и Национални камп за младе спортисте, који би највероватније били смештени у кампу у Виминацијуму, а такмичења би се одржавала на овој стази преко пута плаже „Топољар“.  

    

Обука најмлађих пецароша

Редовно се организује „Рибарко“, школица за млађе категорије, од предшколског узраста до првог разреда основне школе. 

– Едукацију смо организовали у марту, априлу и мају. Ове године је пандемија изменила план. Иначе, полазницима смо делили и бојанке са тематиком спортског риболова и дружења. Ове године смо намеравали да то подигнемо на виши ниво и Риболовни савез Србије је припремио приручник намењен основцима од трећег до седмог разреда, прича председник СРД „Дунавац“ Костолац Ненад Радовић, и додаје:  

– У једном моменту смо дошли у ситуације да у Костолцу, који је поред Дунава, Млаве, Мораве, Дунавца, нисмо имали где да изведемо децу да слободно стану на обалу да пецају. Зато је покренута иницијатива да се активира стаза преко пута плаже „Топољар“. Ту је све било под багремцем. Имали смо неколико акција и раскрчили. Потом смо са Градском општином договорили да и та стаза уђе у план одржавања. То ће пуно значити за љубитеље риболова и природе, а посебно за најмлађе који ће имати услове да у прикладном окружењу упознају и уживају у спортском риболову.

ПОСЛЕДЊИ РЕЗУЛТАТИ 

Током прошле године, кадети СРД „Дунавац“, дечаци и девојчице до 14 година старости, постали су кадетски прваци Србије, а освојили су и кадетску лигу Подунавског региона. 

У категорији дама, које су подмлађене, наступају три такмичарке. Тако је кадеткиња Милица Максић, која је претпрошле године пецала на Светском првенству у Италији, ове године почела да наступа у категорији дама. Ту је и костолчанка Јасмина Радовић, као и Сандра Илић из Младеновца, која од кадетских дана пеца за костолачко Друштво. Санда је као државна репрезентативка ове године требало да наступа на Светском првенству.

Радовић подсећа и на то да је СРД „Дунавац“ Костолац прошле године био домаћин састанка са председницима риболовних савеза свих бивших југословенских република, дакле, Словеније, Македоније, Хрватске, Црне Горе, БиХ и нашег Риболовног савеза Србије. Реч је о Асоцијацији јадранско – подунавској, у оквиру које се организују броја такмичења, која ће међутим ове године изостати због пандемије. 

А. М.