2020-08-14T08:58:32+02:00 14. августа, 2020. 08:58 |

Сређена „јединица“

Овогодишње сређивање постројења у Термоелектрани „Костолац А“ омогућиће додатну поузданост у раду блокова што је примарни задатак костолачког огранка „Електропривреде Србије“ у процесу остваривања производног плана у овој години.

 – Свако улагање у одржавање значи улагање у оптимално функционисање делова и постројења у целини. Ово има посебан значај за термокапацитете који дуги низ година стабилно раде у систему ЕПС-а као што је то случај с Термоелектраном „Костолац А“. 

Блок А1, чија снага износи 110 мегавата, ове године био је у капиталном ремонту, који је трајао нешто дуже од два месеца, каже Зоран Предић, главни инжењер одржавања у ТЕ „Костолац А“. 

     Зоран Предић

Ремонт блока А1 почео је у првом делу маја и трајао до половине јула, после чега је блок поново почео производњу. Реч је о сложеном ремонту, велика пажња посвећена је детаљном сређивању блока. Урађен је капитални ремонт турбине са заменом средњег дела кућишта цилиндра ниског притиска, а од других значајних радова истичу се још и замена цеви на кондензатору. Промењено је више од 1.400 цеви. Замењен је и цевни грејач ваздуха на котлу К2, као и горионици. Обављена је и замена трансформатора сопствене производње. Урађени су и други послови који се сврставају у стандардне захвате за ремонтовање термокапацитета.

-Имајући у виду чињеницу да се овогодишњи ремонти одвијају у условима пандемије Ковида-19, посебна пажња је посвећена безбедности и здрављу запослених, али и извођачима радова из других градова.

– Све је организовано тако да се ризици по здравље свих учесника ремонта сведу на минимум, што је посебно сложено, јер је ангажован већи број фирми из различитих делова земље. Редовно упозоравамо на поштовање превентивних мера заштите у циљу смањења обољевања од коронавируса,  каже Предић.

Послове на ремонту обавили су радници ТЕ „Костолац А“, запослени у костолачком ПРИМ-у као и у предузећима институтима специјализованих за енергетске компаније.

Р.Н.