2021-03-16T08:39:31+01:00 16. марта, 2021. 08:39 |

Средњево: Ђацима две тоне јабука

Бивши ученик школе мештанин Душан Рајчић после  радног века проведеног у Бечу, вратио се у своје родно село Средњево и одлучио да ученицима Основне школе ,,Миша Живановић’’ пружи помоћ у виду две тоне јабука.

 Душан се после проведеног радног века у Аустрији вратио као пензионер у своје родне село Средњево у коме је завршио шест разреда Основе школе. Боравећи на привременом раду у Бечу приметио је да у овој аустријској престоници има доста оваквих примера помоћи онима којима је потребна, па је одлучио да овом донацијом барем мало помогне своме селу и свој школи, а уједно је позвао и
остале мештане да му се придруже.

  Душан Рајчић

-Са директором школе радио сам на прављењу рачунице колико би требало јабука до краја школске године. Да би сваки ученик школе добио по једну јабуку било је потребно обезбедити две тоне овог воћа. Прихвато сам овај предлог и кренули смо у реализацију нашег договора, каже Душан Рајчић.

Овај хумани гест обрадовао је наставно особље и ученике школе.
– У овим тешким временима мало је таквих људи, а посебно хуманиста, рекао је приликом пријема ове донације директор школе Дејан Рајковић. -Прихватио сам Душанову идеју , у овим тешким временимa мало је таквих људи. Ову количину јабука обезбедили смо од наших произвођача из околних насеља. Ова донација је важна за школу када немамо редовну организовану ужину, као предходних година, због пандемије изазване корона вирусом 19. Због тога што немамо ђачку кухињу у оквиру школе до сада смо храну за ученике обезбеђивали готов оброк од добављача који су доносили у школу, рекао је примајући донацију директор школе Дејан Рајковић.

Дејан Рајковић

Овој донацији обрадовали се професори и ученици ове школе који су рекли да да ће им ово воће добро доћи за јачање имунитета и заштиту здравља у овом времену пандемије.

Осим матичне школе у Средњеву, школа ,,Миша Живановић’’ има још и девет истурених одељења у насељима Макце, Гарево, Дољашница, Чешљева Бара, Царевац, Десине Камијево, Печаница и Љубиње. Школу похађа 242 ученика, распоређених у 22 одељења. Ученици похађају наставу у старој згради која је зидана још далеке 1948. године. Средствима из општинске касе обављена је њена реконструкција.

Прва школа у селу отворена је далеке 1876. године, на иницијативу тадашњег свештеника Вујице Рајичића. У новосаграђену школу и тада нису долазила само деца из Средњева него и из  оближњих села Чешљеве Баре, Гарева, Камијева и из неких из села из оклине Кучева. Радови на новом објекту Основне школе ,,Миша Живановић’’ у Средњеву, почели су пре две деценије, а за завршетак нове за шта би требало издвојити око 40 милиона динара. У школи очекују завршетак новог школског објекта и боље услове за похађање наставе.

Љ. Настасијевић