Чињеница да су споне дружења и искреног пријатељства нераскидиве, доказано је великим скупом којим су одисали блискост, искреност и поверење. Наиме, минулог четвртка, 10.новембра, амбијент пожаревачког ресторана „Извор“ био је стециште Српско грчке вечери, манифестације која је на јединствен начин ставила још један позитиван печат на везе два блиска народа. Имајући у виду да су у оквиру три деценије постојања Друштва српско-грчког пријатељства „Риста Колоњас“ Пожаревац планиране бројне активности, ово дружење је било једно у низу које подижу сарадњу две земље Балкана  на виши ниво.

Међу великим бројем званица, скупу је присуствовало и више од 30 чланова истородног удружења „Кантакузина“ у Смедереву док су почасни гости били  Грци  и  Гркиње допутовали специјално за ову прилику  из места  Велестине  код  Ларисе  и  Карије и Нидрије крај Лефкаде, представници  амбасаде  Грчке у   Београду  и  Националног  већа  Грчке  националне  мањине у Србији. Занимљив и богат целовечерњи програм крунисан је разменом поклона, док су овом приликом додељене захвалнице за допринос очувању и развијању пријатељства и неговању културне традиције  народа Грчке и Србије.

Скуп Срба и Грка оплемењен је звуцима бузукија, ритмом сиртакија, пригодним беседама и анегдотама а уз две националне кухиње посебан тон, дали су својим музичким умећем фолклорна група и солисти са Лефкаде и ансамбл „Мерак“ из Пожаревца.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content