2021-07-29T13:24:49+02:00 29. јула, 2021. 13:08 |

ССП Пожаревац: Критика плана реконструкције Галерије

Градски одбор Странке слободе и правде Пожаревац у саопштењу критикују план реконструкције и адаптације Фондације Миленин дом – Галерије Милене Павловић Барили.

Истичу да је на делу некомпетентност и занемаривање културног наслеђа са далекосежним последицама:

– Подржавањем изградње стакленог објеката и занемарујући мишљење струке, ствара се простор савремене уметности где му није место, потпуно бришући архитектонско грађевинарство 19. века, а то се у једном одговорном друштву не може догодити, истичу у саопштењу и градоначелнику Пожаревца упућују одређена питања:

– У чијем је интересу овакав вид реконструкције и адаптације, ако узмемо у обзир да се крше законитости и прописи задужбинарства, архитектуре и урбанизма, музеолошки принципи, као и културно наслеђе једног народа? Да ли постоји решење надлежних институција којим је претходни пројекат из 2004. године одбачен, односно да ли је одбијен када се одлучивало о расписивању новог пројекта? Зашто се ниподаштава и анулира тестаментарна одлука мајке Милене Павловић Барили, Данице Павловић, која у тестаменту истиче да и простор где је живела Милена чува сећање на њу?