У просторијама Савеза самосталних синдиката за Град Пожаревац и Браничевски округ у Пожаревцу одржана је радионица са темом „Формирање одбора за безбедност на раду код послодавца“.

Радионици су присуствовали сви чланови Већа, повереници и синдикални представници са територије Града Пожаревца и Браничевског округа, а предавачи су били потпредседник СССС Душко Вуковић, Ружица Грабовац Марковић, Никола Николић и Јелена Делибашић.

Председник СССС за Град Пожаревац и Браничевски округ Дејан Зорко том приликом је истакао да ја област безбедности на раду  врло значајна за све запослене.

-Није важно из које гране долазе и где раде, од администрације до тешке индустрије, свуда је важно здраво радно место и окружење. Закон о БЗБ предвиђа да се код послодавца формирају одбори из реда запослених. Тамо где имамо синдикалне организације ту би представници требало да буду из реда запослених. У свим фирмама имамо наше синдикалне представнике који су репрезентативни, тако да се формирају одбори на нивоу предузећа. Делатност  тих одбора је да сагледавају штетности и последице на радном месту, дају предлог мера послодавцу,  јер је по закону БЗБ, послодавац  тај који је одговоран пред законом и он треба да припреми и прилагоди радно место, рекао је Зорко нагласивши да су инспекције рада задужене да контролишу поштовање закона, а да су казне за непоштовање драконске, од милион до два милиона динара. 

Потпредседник СССС Душко Вуковић истиче да је утврђено да тамо где су формиране синдикалне организације, одбори за безбедност и здравље на раду, ту су радна места сигурнија, здравија и безбеднија.

– Запослени имају право да формирају одборе за безбедност и здравље на раду или да изаберу свог представника. Многи послодавци не дозвољавају да радници и синдикати остваре то право. Ми смо одлучили да ову годину посветимо пре свега подршци оним одборима који већ функционишу и дамо подршку оним синдикатима који још нису  организовали  одборе за безбедност, да то ураде, рекао је Вуковић.

Вуковић је указао на то да се наставља тренд бројних, тешких повреда на раду са смртним исходом, те да они сматрају да Синдикат треба да преузме део одговорности како би се подигла свест о значају безбедности и здравља на раду.

– Запослени на својим радним местима не доживљавају само нека физичка обољења, већ има и менталних стресова. Србија је једна од земаља  где се не  поштује дужина редовног и прековременог сата, наглашава Вуковић. 

И.Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content