2021-03-09T08:27:41+01:00 9. марта, 2021. 08:27 |

Стабилна грејна сезона

Јавно предузеће „Топлификација“ Пожаревац  приводи крају још једну грејну сезону која је, према речима директора овог предузећа Славише Стојковића протекла успешно. Један од разлога за задовољство, наводи директор, је и то што су за 50 посто смањени губици водене паре у систему.-Већих прекида у испоруци топлотне енергије у досадашњем зимском периоду није било, тако да су грађани имали стабилно и редовно снабдевање, додаје директор ЈП „Топлификација“ истичући да је време ове зиме „ишло на руку“ запосленима, те да није било екстремно ниских температура. 

-Због свега поменутог систем даљинског грејања беспрекорно је функционисао, задовољан је Стојковић. 

У Топлификацији подсећају да грејна сезона траје до 15. априла и најављују да ће током наредних недеља пратити све параметре како би до краја сезоне корисницима својих пружили што квалитетнију услугу.

ШИРЕЊЕ ТОПЛИФИКАЦИОНЕ МРЕЖЕ

Славишa Стојковић

На почетку 2021. године завршена је једна од већих инвестиција Топлификације. Реч је о улагању  од преко 3 милиона евра, а ради се о изградњи секундарне топлификационе мреже у Ратарској улици, до Брежанске пруге, закључно са Змај Јовином 45 А.

– Урађене су све подстанице, систем је прошао, а тренутно се ради на закључењу уговора са будућим  корисницима мреже, на њихову, а и на нашу радост, рекао је Стојковић истакавши да ће и у овој години наставити са ширењем  мреже, без обзира што су приходи умањени.

-У овом тренутку извесно је да ћемо радити на ширењу  мреже на три локације, у улицама Влајка Павловића и Изворској, као и у Сопоту 1 . Грађани  у тим деловима града могу да очекују на пролеће почетак радова, а са њиховим завршетком и прикључивање на систем, најављује Стојковић.

 Када је реч о плановима други битан сегмент стратешког деловања менаџмента овог предузећа биће занављање дотрајале топлификционе мреже. Цеви су у неким деловима града старости између 30 и 50 година, што додатно увећава губитке и утиче на испоруку квалитета енергије. 

-У овој години планирана је замена цеви у појединим деловима града, а средства опредељена за те намене износе 80 милиона динара, рекао је Стојковић. 

ИЗГРАДЊА ПУМПНЕ СТАНИЦЕ 

Према речима директора Стојковића стратешка одредница ЈП „Топлификација“ Пожаревац је изградња пумпне станице која кошта 5 милиона евра. 

-Ради се о сложеној и великој инвестицији коју сами не можемо да изведемо. Веома нам је значајна подршка Града Пожаревца, па ћемо у том правцу и деловати како бисмо у наредним годинама обезбедили довољно средствава за ову пумпну станицу. Њена улога је  пресудна за даље значајније ширење топлификационе мреже. Пумпна станица створила би могућност да систем допре и до виших зона у граду. Осим тога постигао би се и бољи квалитет испоруке енергије, нагласио је Стојковић.

ЈП „Топлификација“ Пожаревац тренутно је у преговорима са Министарством за заштиту животне средине око пројекта који се базира на  подизању еколошке ефикасности система. Са, пројекат је велике вредности и изискује више милиона евра.

И.Р.