2018-05-17T09:21:59+02:00 17. маја, 2018. 09:21 |

Стање усева из пролећне сетве

           На подручју Браничевског округа почетком маја завршена je сетва јарих култура. Посејано је око 53.000 хектара кукуруза, 18.000 хектара сунцокрета, на осталих 35.000 хектара посејано је остало индустријско биље, крмно биље и поврће.  Усеви кукуруза се налазе од фазе два листа, па до фазе седам листова, а усев сунцокрета од фазе два пара до четири пара листова у зависности од рока сетве.


           -Карактеристика јаре сетве рода 2018. године у погледу сетвене структуре је да имамо повећање површина под уљаним културама, пре свега сунцокрета за 20 одсто више, а смањење површина под усевом кукуруза у односу на прошлу годину. Старт усева из пролећне сетве је био добар и на већини површина усеви су посејани у оптималном року, са довољно влаге у земљишту што је довело до уједначеног ницања усева. Ако се мере неге јарих усева (заштита од корова и штеточина), обави на време, а уз добре агрометеоролошке услове, ове године можемо да очекујемо стабилне приносе, говори нам  Јоргованка Влајковац, дипл.инг. из ПССС Пожаревац.

            С обзиром на то да су у сетвеној структури јарих усева најзаступљеније културе кукуруз и сунцокрет, Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац сваке године поставља демоогледе хибрида кукуруза и сунцокрета из свих селекционих кућа које дистрибуирају семена на територији Републике Србије, пратећи приносе хибрида три године. Препорука је да се најприноснији хибриди, како кукуруза тако и сунцокрета, уведу у производњу на газдинствима пољопривредних произвођача са подручја Браничевског округа.