2020-02-05T10:13:19+01:00 5. фебруара, 2020. 10:13 |

Стицање знања за будућност

Химном Светом Сави у извођењу хора Економско-трговинске школе Пожаревац, у овој образовној институцији отпочела је Свечана академија у част и славу првом српском просветитељу.

Поводом ђачке славе, ученицима, професорима, запосленима, пријатељима школе и гостима најпре се обратила директорка Сибинка Живановић, која је, подсећајући на непосредни значај немерљивог дела највећег српског просветитеља истакла:

    С. Живановић

– Сви ми који се бавимо образовањем,  на данашњи дан треба да говоримо  о визијама и мудростима светитеља Саве, да се запитамо колико смо сами речју и делом допринели и доприносимо да се те визије и остваре. Негујући успомену на Светог Саву,  морамо у сваком тренутку имати на уму да брига о деци и омладини, улагање у њихово знање и образовање, представља најодговорнији посао. Деца и њихова будућност су највредније што овај народ има! Садашњост и будућност нашег народа и државе  у рукама је младих људи. Зато је важно, да знање које стичу и живот који је пред њима, остваре у својој земљи. Нека љубав, вера, истина, достојанство и доброта – свима нама – онима који расту и онима који су одрасли –  буде једини путоказ кроз живот, нагласила је Живановић у уводној речи на Светосавској академији.

Беседу вероучитеља Дејана Костића казивала је ученица Александра Павловић, док су у богатом културно-уметничком програму који је уследио, учествовали Никола Милојевић, Јован Стојановић, Милица Миленковић, Марија Ацић, Лука Мијајловић, Стефан Милојевић, Вељко Богићевић, Марко Радовановић, Јована Јанковић, Михајло Жикић, Јована Ћирковић, Анђела Ћирковић, Никола Радивојевић, Љубица Николић и Јелисавета Симоновић као и школски хор.

Занимљив и уметнички вредан програм Економско трговинске школе поводом Дана Светог Саве припремили су наставници Милена Цизлер, Тања Илић, Марија Вељковић, Татјана Докмановић, Марко Вукашиновић као и Сибинка Живановић, директорка.

В.Винкић