2019-12-10T08:32:07+01:00 10. децембра, 2019. 08:32 |

Стишка посна трпеза

Коло српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ организовало је дванаести пут заредом добротворну културно – образовну манифестацију „Стишка посна трпеза“. Манифестација је одржана у ресторану „Витез“ у Пожаревцу у суботу, 7. децембра. Посећенија него икад до сада, окупила је двадесет екипа такмичара – удружења жена са подручја браничевског, подунавског и шумадијског округа, готово из целе Србије као и три тима професионалних кувара. За свечану вечеру служила се посна храна коју су такмичари припремили, а сав приход од ове манифестације биће утрошен кроз хуманитарне активности Кола српских сестара Пожаревац, као помоћ старим особама и сиромашној деци.


Свако удружење је имало свој штанд, по принципу шведског стола, а како је „Стишка посна трпеза“ посвећена Божићном посту,  изложена храна је показала богатство и маштовитост мајки и жена када треба без месних и млечних производа припремити укусан и квалитетан оброк за укућане.

Жири који су чиниле Драгана Гроздановић, професор кулинарства у Економско- трговинској школи у Пожаревцу, Даворин Живковић, власник ресторана „Витез“ и Јасмина Живковић, председница Одбора Кола српских сестара, уз помоћ чланица Кола, радили су свој посао који није био лак и на крају, како то приличи хуманитарној манифестацији, за сваког излагача нашла се награда.

ЗНАЧАЈ БОЖИЋНОГ ПОСТА

Најодговорнија за организацију и одржавање манифестације „Стишка посна трпеза“, Јасмина Живковић, председница Одбора Кола српских сестара „Босиљка Боса Павловић“ Пожаревац о традицији одржавања ове хуманитарне вечере, каже:

-Ово је дванаеста традиционална „Стишка посна трпеза“ коју организује Коло српских сестара, увек на почетку Божићног поста. То је промоција здраве хране и посне трпезе са нашег подручја, а истовремено је то хуманитарна активност, јер свако ко је платио котизацију да проба ова посна јела је приложник Кола српских сестара. Ове године средства која прикупимо биће опредељена за помоћ нашим најсиромашнијим становницима и штићеницима, породицама, старим, болесним, деци којој припремамо божићне пакете.

Коло српских сестара ову манифестацију организује уз благослов епископа Браничевског господина Игнатија и Српске православне цркве.

Опширније у недељнику „Реч народа“