На почетку о Манасу

Књижевним скупом „Нигде Сунце није тако топло као у завичају“ уприличеним у знак сећања на Бранка Лазића Манаса, малоцрнићка Библиотека „Србољуб Митић“ означила је почетак Стишког културног лета.

         – Можемо да се дивимо ономе што нам  је недостижно. Да чезнемо за нечим што је веће и боље од онога што имамо. Можемо да мислимо да иза ових планина, жита, сунцокрета, река, шљива, сија неко лепше сунце и да се тамо негде, лепше и боље живи. Можемо чак и да верујемо у то.  Али,  оно што је суштина човекова, његова бит и коб, то је повезаност са земљом на којој је рођен; Са тим  парчетом  неба, зраком сунца, са првим гутљајем млека и првим изговореним речима…Јер, ту је место где једино постоји права слобода и она чиста безусловна љубав. Завичај је оно што човек, свесно или несвесно носи у срцу и што га пре или касније, увек вуче и враћа. Данас се сећамо човека који је све ово, јако добро знао, увек  свестан  лепоте свог завичаја. Знао је пуно тога о многим другим земљама и народима, али је волео свој и писао о њему, истакла је директорка Библиотеке, Данијела Божичковић Радуловић, отварајући програм.

             Бранко Лазић Манас рођен  23.децембра 1929. године  у Петровцу на Млави од оца Драгољуба и мајке Милице. Основну школу  је завршио у Петровцу, а Гимназију у Свилајнцу. Након завршених студија у Београду, читав свој радни век провео је као професор српског језика и књижевности у Петровачкој гимназији, чији је директор био од 1984. до 1991. На парламентарним изборима 1999. изабран је за народног посланика. Умро је пре осам година у родном Петровцу. Био је изузетан интелектуалац, локал патриота, књижевник, позоришни редитељ,  колумниста и уредник у многим општинским и регионалним часописима.

             У програму су учествовали песници Ана Дудаш, Милисав Миленковић, Живојка Милић, Златија Радовановић, Зорка Стојановић, Антилета Живковић, Милић Антонијевић, Вукашин Милић, Александра Димитријевић и Данијела Божичковић Радуловић. Догађај је својим гласом оплеменила Слободанка Милић, вокални солиста. Живот и дело Манаса приказани су и кроз фотографије и инсерте из ТВ емисије „Портрет уметника“.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content