СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У МАЛОМ ЦРНИЋУ

2Као и сваке године, и овог 26. јануара у Малом Црнићу, у организацији Општине Мало Црниће, Библиотеке „Србољуб Митићи“ и УКС Браничевско – стишке књижевне заједнице, организована је традиционална Светосавска академија. Од ове године носиће назив „Стишко светосавско благодарје“ а свечаност је отворио председник Општине Малиша Антонијевић.

        -Личност Светог Саве је снажна и грандиозна. Он је носилац православља и културе. Српски народ није имао већег просветитеља. Био је добар човек. Према себи строг, према другима благ. Свети Сава је постао симбол српске нације. Он је оплеменио душу Србије врлинама изворног хришћанства са Истока, које је проповедао на разумљив начин, и тако је настао посебан вид православља, а то је наше Светосавље. Научио је свој народ шта је љубав, мирење, праштање, знање, истиниљубље, част, достојанство. … У свему што је чинио, Сава је давао целог себе, показујући да, ако пустимо да нас воде љубав, вера, знање, не постоје границе онога што можемо да урадимо. Његово присуство ће заувек надахњивати српски народ…

У препуној свечаној сали Скупштине смењивали су се потом реторичари, са својим беседама, и писци, чланови Браничевско-стишке књижевне заједнице и УКС. Живу реч пратила је музика. Учешће у програму узела је и Музичка школа „Стеван Мокрањац“ са Драганом Костић и вокалом Миленом Николић. О животу и делу Светог Саве говорили су: Протојереј Александар из Пожаревца, који је све присутне упутио у суштину вере и светосавске идеје. Говорио је и Милисав Миленковић, потпредседник УКС и председник Браничевско-стишке књижевне заједнице. Беседу на тему „Свемоћ љубави“ говорио је Јован Јањић, књижевник из Београда, црквени писац, биограф патријарха Павла и главни и одговорни уредник издавачке делатности УКС.

Има нешто што је у основи свега и што је изнад свега, а то је – љубав… Ништа лепше, моћније и узвишеније од љубави… Љубав је колевка овога света. У ствари, љубав је мера наше стварности – по љубави, колико је имамо, ми показујемо себе, показујемо какви смо људи. Патријарх Павле често је указивао да је љубав највећа хришћанска врлина. Али и упозоравао да се до ње не може одједном стићи. У љубави се узраста. Као што човек телесно узраста, тако је потребно да он и духовно узраста, док не дође до те највеће врлине. Подсећао је овај велики духовник да су дела љубави – непропадљива, да она „остају и надилазе време у коме смо позвани да сведочимо, свако по свом призиву“. Осим тога, из љубави исходи – нова, умножена љубав. Тако, како је говорио патријарх Павле: ,,На овом делу све што се дели, то се умањује, само љубав кад се дели, она се увећава, истакао је Јањић.

Стишком светосавском Благодарју присуствовали су директори културних, образовних и јавних установа, представници локалне самоуправе, писци и песници, ученици Основне и Музичке школе. После првог дела програма са беседама, у другом делу учешће су узели завичајни писци и представили се прикладним духовним стиховима. За афирмацију светосавских идеја и заслуге за подршку културних активности, захвалнице „ Стишко светосавско благодарје“ додељене су председнику Општине Мало Црниће Малиши Антонијевићу и председници Скупштине општине Горанки Стевић. За заслуге у области културе и дугогодишњи рад у Библиотеци на месту директора, Зорки Стојановић новоименована директорка Данијела Божичковић Радуловић уручила је захвалницу.

Био је то празник духовности, културе и православља. Оних исконских људских и моралних вредности којих се треба подсећати и придржавати. Може се рећи да је у Малом Црнићу и овај важан догађај пригодно обележен, на задовољство свих присутних.

                                                                                                                                          Д.Б.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content